Haberler

Güngören Patlamasına İlişkin Davaya Devam Edildi

İstanbul Güngören'de biri hamile kadın 17 kişinin öldüğü, 154 kişinin yaraladığı patlamaya ilişkin haklarında dava açılan 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul Güngören'de biri hamile kadın 17 kişinin öldüğü, 154 kişinin yaraladığı patlamaya ilişkin haklarında dava açılan 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Hüseyin T., Nusret T., Şerafettin K., Aydın A., Ziya K., Mehmet Salih Y., Cevat A., Abdurrahman O. hazır bulundu. Davanın tutuksuz sanığı Şaban G. ise duruşmaya katılmadı. Savcının mütalaasına ilişkin savunma yapan sanık avukatları, davada toplanacak deliller olduğunu belirterek, bu hususların araştırılmasını istedi. Dinlenmesi gereken tanıklar olduğunu ifade eden avukatlar, soruşturma kapsamında dinlenen gizli tanığın bir sonraki duruşmada dinlenmesini talep etti. Mütalaaya karşın söz alan avukatlar, 8 tutuklu sanığın da tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, olayın gizli tanığı durumunda olan ve soruşturma sırasında beyanı bulunan gizli tanığın 2 Kasım 2012'deki duruşmada hazır edilmesine hükmetti. Mahkeme, gizli tanığın hazır edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı'na, gerekli işlemlerin yapılması için de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi. Sanık avukatlarının tanık dinlenmesi talebini de değerlendiren mahkeme, avukatların dinletmek istedikleri tanıkları 10 gün içinde bildirmelerini ve buna göre tanıklara tebligat çıkarılmasını hükme bağladı. Tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 2 Kasım'a erteledi.

Duruşmanın ardından olayda ölenlerin yakınları, tahliye talebinde bulunan avukatlara tepki gösterdi. Mahkeme heyetine "Bunların talebini kabul ederseniz, bizim de talebimizi kabul edin. En ağır şekilde cezalandırın" diye bağıran aileler, daha sonra salondan çıkarıldı. Duruşma salonunun kapısında da bazı aileler, sanık avukatlarına saldırmaya çalıştı. Aileler daha sonra Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nın önünde basın açıklaması yaptı. Aileler adına açıklama yapan avukat Yusuf Şenel, yeni şehit yasası ile ilgili sıkıntı olduğunu belirterek, "Bu yeni yasa ile şehit yakınlarına 700 TL verileceği açıklandı. Ancak bu 700 TL'nin de herhangi bir emekli maaşı alınması durumunda verilmeyeceği söyleniyor. Dolayısıyla buradaki ailelerin hiçbiri bu şehit yasasından yararlanamıyor. Bu konuda da biz hükümeti göreve çağırıyoruz" dedi.

Avukat Şenel açıklama yaptığı sırada söz alan mağdurlardan Türkan Öztürk, "Başbakan'a şehit ailelerine olan desteklerinden ötürü teşekkür ediyoruz. Başbakan görüştüğü diğer şehit aileleri gibi bizimle de görüşsün" diye konuştu.

Davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Mehmet Ali Uysal, sanıklar Hüseyin T. ve Nusret T.'nin "devletin birliğini bozmak ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti. Sanıkların hamile maktul Filiz İlkiz'in de aralarında olduğu 17 kişinin ölümüne neden olmak suçundan 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması ve ayrıca 90 kişinin yaralanmasına neden olmak ve mala zarar vermek suçlarından bin 170 yıldan bin 800 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Diğer 7 sanığın da "terör örgütü üyesi olmak, ruhsatsız silah bulundurmak" gibi suçlardan cezalandırılmalarını isteyen Savcı Uysal, bir sanığın da beraatını istemişti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Uysal Mehmet Salih Güngören Aydın Politika Güncel Haberler

title