Haberler

Esenler'de "Balkanlar" Konferansı

Esenler Belediyesi, "Balkanlar" konulu konferans düzenledi.

Esenler Belediyesi, "Balkanlar" konulu konferans düzenledi.

Balkan Savaşları'nın 100. yıldönümü nedeniyle Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Türkolog Akademisyen Prof. Amina Siljak Jesenkovic, araştırmacı Taxhidin Bytyol, tarihçi Hasan Yıldırım Ağanoğlu ve Rıfat Ahmedoğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Hırvatistan İstanbul Başkonsolosu Amir Muharremi de konuk olarak katıldı. Hüseyin Kansu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta, Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar Balkan Devletleri ile olan ilişkiler ve

tarihteki Balkan savaşları ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenler Belediyesi Meclis üyesi Orhan Vardar, "Bir zamanlar hasta adam, tarihin gözünden silinecek diye bakılan Türk milletinin küllerinden doğan Türkiye'miz sayesinde, şükürler olsun ki bugün eski gücüne kavuşmak için emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Tarihçi Hasan Yıldırım Ağanoğlu, "Balkan Savaşlarında kaybettiğimiz yerler sadece bir toprak parçası değil, bir vatandı. Çünkü içinde Türk ve Müslüman unsurunu çok ağırlıklı olarak barındıran bir toprak parçasıydı. Bir Yemen'in kaybı ile Balkanların kaybını bir tutamayız. Yemen'in kaybını bir toprak kaybı olarak niteleyebilirsiniz. Trablusgarp'ın kaybını bir toprak kaybı olarak görebilirsiniz. Orada Türk nüfusu son derece azdı. 550 yıldan fazla yönettiğimiz Balkanlar'ı sadece bir ay süren bir savaşla

kaybetmemiz, olayı ne kadar büyük bir travma yaşadığımızın göstergesidir. Osmanlı Devleti'ni iki ayağı üzerinde duran bir insan gibi düşünürseniz, Balkanlar ayağını kestiğiniz zaman, Osmanlı Devleti tek ayak üzerinde duramamış, 10 sene sonra maalesef tarihteki yerini almak zorunda kalmıştır" şeklinde konuştu.

Taxhidin Bytyol, "Osmanlı Balkanlara ne getirdi diye sorarsanız. Osmanlı Balkanlar'a çok şey getirdi. 15 bin civarında vakıf eseri bıraktı Balkanlar'a. En çok vakıf eserini de Bulgaristan'a bıraktı. Bulgaristan'da 3 bin 339 tane vakıf eseri bıraktı. Bu bilgiler resmi bilgilerdir. Bunlardan 2 bin 557 tanesi dini müesseselerdir. Medrese, camii, tekke, türbedir. 419'u eğitim müessesesidir. 221 sosyal müessese, yani hanlar, kervansaraylardır. 136 ticari müessesedir" şeklinde konuştu.

Prof. Amina Siljak Jesenkovic, programa katılmadan önce belediyenin görevli bir personelinin kendisini aradığını ve Boşnakça konuşmak istediği takdirde kendisine tercümanın yardım edeceğini söyledi. Bu durumdan memnuniyetini dile getiren Jesenkovic, "Tıpkı atalarınız gibi dilimize saygı gösterdiniz" dedi. Jesenkovic, "Türkçe konuşmayı tercih ettim. Çünkü yüzyıllar önce benim Bosna'mda, eğitim gördüğüm Bosna'mda aydınlar edebiyatımızı Türkçe olarak yazmışlardır" şeklinde konuştu.

Tarihten kesitler paylaşarak Balkanlar konusuna değinen Rıfat Ahmedoğlu ise, "Tabi Yugoslavya'da savaşın ana sebebinin Belgrad merkezli, Yugoslavya'nın sayıca en fazla nüfusuna sahip olan Sırbistan elitlerinin ülkeyi bir demir yumrukla kendi pençelerine almak istemesi ve Tito öncesi krallık Yugoslavyası'nın üniter yapısının sürdürmek hayali savaşın sebebe olarak rol oynadı" dedi.

Konuşmaların ardından salonda bulunan konuklar, konuşmacılara çeşitli sorular yöneltti. Program bitiminde konuşmacılara çini desenli hediyeler takdim edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yıldırım Ağanoğlu Hırvatistan İstanbul Esenler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title