Haberler

Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 90. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 90. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlandı. Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'na Çelenk Konulmasıyla Başlayan Törenler, Daha Sonra Hastaneler Caddesi'nde Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Garnizon Komutanı Vekili Kurmay Kıdemli Albay Mustafa Şenol'un Halkı Selamlamasıyla Devam Etti.

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenler, daha sonra Hastaneler Caddesi'nde Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Garnizon Komutanı Vekili Kurmay Kıdemli Albay Mustafa Şenol'un halkı selamlamasıyla devam etti.

Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin koyulmasının ardından Hastaneler Caddesi'nde devam eden törenlerde polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, hamuru sevgisiyle yoğrulan Erzurum insanının, bugün 90 yıl önce yaşanan insanlık dışı olayların acısını yeniden yaşadığını belirtti. Başkan Küçükler, "İstiklal, güneş gibi dadaşın hür alnında parıldar. Vatanı, bayrağı uğruna kefeniyle yürür. Yurduna, ocağına, milletine ve devletine bağlı, onu çok seven Erzurumlular olarak, her yıl kurtuluş gününde Erzurum'u yaşama, Erzurumluyu yaşatma arzusu gönlümüzde yenilmez bir kuvvet olarak, yeniden doğar ve çağlayarak devam eder. Çünkü 12 Mart; bu ülkenin evlatları için; istiklal demektir, hürriyet demektir, Cumhuriyet ve demokrasi demektir. Kısaca, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti demektir. Bu nedenle, Erzurum'un kurtuluşu sadece Erzurum'da yapılacak törenlerle geçiştirilecek bir olay değildir. Erzurum, Genç Devletimizin ana rahmine düştüğü kutlu beldenin diğer adıdır. Erzurum, Çoruh'la Karadeniz'i, Aras'la Hazar'ı, Fırat'la Basra Körfezi'ni besleyen kaynaktır. Erzurum, Türkistan'la Anadolu'yu birbirine bağlayan köprüdür. Erzurum, Cumhuriyetimizin temel harcıdır. Kahraman dadaşlar; bu gök kubbede al bayrağa kardeş olmuş, şehitlerimizin ayak sesleri vardır. Dün Sina çöllerinde, Yemen'de, Sarıkamış ve Çanakkale'de onlar vardı. Erzurum Tabyaları'nda, Aziziye'de, Hamidiye'de, Mecidiye'de onlar vardı. Beş Parmak Dağları'nda, Girne kıyılarında da onlar vardı. Bugün Kandil'de, Zaho'da, Cudi'de Gabar'da yine onlar var. Buradan şehrin Belediye Başkanı olarak bir kez daha cihana sesleniyorum ve diyorum ki, rengini şehitlerimizin kanından almış al bayrağımızın düşmesini, bağımsızlığımızın haykırışı olan İstiklal Marşımızın susmasını, nifak ile bin yıllık kardeşliğimizin bozulmasını, asla sineye çekemeyiz. Hiç kimse sakın yanlış hesap yapmasın. Unutmayın, bu hatanın bedelini dün Çanakkale'de, Dumlupınar da ödediniz. Bugün Gabar'da, Kandil'de ödüyorsunuz. Değerli dadaşlar; bundan 90 yıl önce, 12 Mart 1918'de Erzurum'un Türk Beldesi olma mücadelesini yapan ve bize bu vatanı emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kahraman ordumuza şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

9. Kolordu Komutanlığı adına bir konuşma yapan Kurmay Yüzbaşı Harun Doğanay ise Erzurum'un tarihte yaşadığı Ermeni mezalimini anlatarak, Erzurumluların kurtuluş yıllarında büyük bir mücadele verdiklerini hatırlattı.

Daha sonra kürsüye çıkan 5 yaşındaki askeri kamuflaj giyimli kız çocuğu Yudum Yavuz, okuduğu İstiklal Marşı ile katılımcıların yoğun alkışını aldı.

Tören daha sonra öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve resmi geçitin ardından sona erdi. Töreni Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Vekili Kurmay Kıdemli Albay Mustafa Şenol, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, ilk kademe belediye başkanları, kurum müdürleri, askeri yetkililer ve çok sayıda vatandaş izledi.

Bu arada Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtıldı.

(AA-ST-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title