Haberler

Ege'de Kaçakları Taşıyan Teknenin Batması

İzmir'in Menderes ilçesinde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 3'ü Suriye uyruklu 6 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporuna göre kaptan...

İzmir'in Menderes ilçesinde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 63 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili 3'ü Suriye uyruklu 6 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporuna göre kaptan tam kusurlu bulundu.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin teknenin batmasıyla ilgili yeni rapor hazırlanmasını istemesi üzerine, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) görevlendirdiği üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor dava dosyasına konuldu.

İTÜ'nün görevlendirdiği gemi inşaat ve makina yüksek mühendisi Dr. Kerim Ertan Gülgeze, kaptan Ömer Faruk Oktar ve kurbağa adam polis memuru Mustafa Nazlıer'den oluşun üç kişilik bilirkişi heyetinin gönderdiği ikinci raporda teknenin kaptanı Burhan Yılmaz tam kusurlu bulundu.

Bilirkişi parorunda, Sailor isimli ticari teknenin "Denize Elverişlilik Belgesi"nde yolcu taşıma kapasitesinin, mürettebat dahil yaz ve kış olarak 4 olduğu, bu durumda kaptan ve bir gemi adamıyla beraber 2 yolcuya müsaade edilen tekneye belgede yazılandan fazla yolcu yüklenerek ihlal yapıldığı belirtildi.

Bu tür teknelerin kendileri için yapılan kıyılardaki iskelelere yanaşması mümkünken, Sailor'ın kaptanının yasa dışı göçmenleri kayalık bir kıyıya sahip, yükleme ve boşaltmayla ilgisi olmayan, tamamen doğal bir koyun içinde alarak emniyetsiz bir şekilde karanlıkta transefer yaptığı kaydedildi.

"Boğulmalar yeterli can yeleği bulunmamasından"

Boğulmaların, teknede yeterli can yeleği ve can simidinin bulunmamasından dolayı meydana geldiği belirtilen raporda, göçmenlerin teknenin güverte üstünde gözükmemeleri için alt bölümlere balık istifi yerleştirildiği, bu şekilde yerleştirilmelerinin ölüm oranını arttırdığı, gemiye alınan aşırı yükün özellikle gemi yapı dengesini bozduğundan teknenin karinasındaki üç yırtığın batmayı çabuklaştırdığı bildirildi.

Zilli burnu mevkisinde yasa dışı göçmenlerin alındığı bölgenin basılı portolon haritası bulunmadığı, kaptanın tekneyi sahile yanaştırırken boş olarak üzerinden geçirdiği, su çekimi yüksek deniz altındaki muhtemel kayaya çarptığı ifade edilen raporda, "Ayrıca kaptanın, teknenin bu şartlarda bu kadar uzun bir sefere dayanamayacağını bildiğinden, bilerek kayaya çarpmış olabileciği de muhtemeldir. Dosyada bazı göçmenlerin ifadelerinde de kaptanın tekneyi bilerek batırdığı yönünde ifadeler mevcuttur" denildi.

Sailor isimli teknenin liman başkanlığından aldığı resmi bir çıkış belgesinin bulunmadığı, dolayısıyla kaptanın aynı zamanda kaçak olarak çıkış yaptığı bildirildi.

Raporun sonuç bölümünde, kaptanın teknesini, büyük ölçekli haritası olmayan bir koya karanlıkta girerek uygun olmayan bir yere yanaştırmak suretiyle yasa dışı göçmenleri transfer ettiği ve seyir emniyetine uymayarak teknesini kayalara çarpmak suretiyle batırdığı, ayrıca batan teknenin kapasitesinden fazla kişiyle dolu olması ve yeterli can yeleği ve simidinin olmamasının yine kaptanın tam kusurlu olduğunu gösterdiği kaydedilerek, "Eğer kaptan isteseydi hareketten önce alınan yolcuların her birine birer can yeleği verip ki daha önceden bunun temin edilmesi gerekirdi, olası bir tehlike durumunda yapılacaklar, hatta gemiyi terk sırasında uygulanacak kurallarla ilgili bilgilendirme veya açıklama yapabilirdi. Ancak bunların yapılmadığı görülmektedir. Bu nedenle kaptan tam kusurludur" ifadelerine yer verildi.

Önümüzdeki ay devam edilecek davada bu raporun okunması bekleniyor.

Olay

İzmir'in Menderes ilçesinde 6 Eylül 2012 tarihinde Ahmetbeyli Baradan mevkisinde kaçakları taşıyan "Sailor" adlı teknenin batması sonucu aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi kurtarılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede tekne kaptanı Yılmaz için 36'sı ağırlaştırılmış 64 müebbet, yardımcısı Mustafa Mucuk için 36'sı ağırlaştırılmış 63 müebbet, 4 kişi için ise "göçmen kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 12 ile 18 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

Davanın ilk duruşmasında kaptan Yılmaz ile ve Mucuk dışındaki 3'ü Suriye uyruklu 4 sanık tahliye edilmişti. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Burhan Yılmaz Menderes Suriye İzmir Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Bakmadan Geçme

WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir?
Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title