Haberler

Demiröz'den Gdo'lı Gıda İznine Tepki

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Biyogüvenlik Kurulu'nun yem maksadıyla kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) çeşitlerine izin vermesine tepki gösterdi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Biyogüvenlik Kurulu'nun yem maksadıyla kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) çeşitlerine izin vermesine tepki gösterdi.

Demiröz, Biyogüvenlik Kurulu'nun 23 Aralık 2011 tarihinde yem maksatlı kullanılmak üzere GDO'lu 13 mısır çeşidine izin vermesiyle tüketicilerin sağlığının risk altına girdiğini kaydetti. Bu kararla et, süt, yoğurt, peynir, yumurtanın yanı sıra binlerce gıda maddesinin risk altında bırakıldığının altını çizen Demiröz, "Etiketleme mecburiyeti olmadığı için bir bakıma GDO'suz yem kullanan üreticiler cezalandırılmış oluyor. Tüketici, satın aldığı hayvani ürünün GDO'lu olup olmadığını bilmiyor. Oysa

Biyogüvenlik Kanunu'nda 'GDO ve ürünlerinin tüketicinin tercih hakkını ortadan kaldırması halinde GDO başvurularının reddedileceği' hükmüne yer veriliyor" diye konuştu.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Demiröz, kararın kanuna da aykırı olduğunu vurguladı. Demiröz, TBMM Başkanlığına verdiği önergede, "Biyogüvenlik Kurulu tarafından bilimsel komitelere hazırlattırılan sosyo-ekonomik değerlendirme raporlarında GDO'ların sindirim sisteminde sindirilemediği ve hücrelere kadar taşınabildiği, marketlerden alınan süt örneklerinde GDO'lu yemlere ait DNA'ya rastlanıldığı, pastörizasyon işleminin dahi bu DNA'yı yok edemediği açık bir şekilde görülmektedir. GDO'ların sağlık riski

oluşturduğu kabul edilmektedir. GDO ile ilgili kamuoyu görüşüne açılan bilimsel raporlarda 15 bin kişinin görüş bildirdiği Biyogüvenlik Kurulu Başkanı tarafından açıklanmıştır. Ancak bu 15 bin görüşün kaçının GDO'lu ürün istediği, kaçının istemediği kamuoyuyla paylaşılmamıştır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE 1 MİLYON TON MISIR İTHAL EDİYOR"

Mısır'ın Türkiye'de üretilen bir ürün olduğunu hatırlatan İlhan Demiröz, yeterli destek sağlanarak yerli üretimle ihtiyacın karşılanabileceğini belirtti. Demiröz, "Ülkemiz ithalata mahkum edildi. Mısıra sağlanan desteğin son 4 yıldır aynı seviyede kalması yüzünden ülkemize her yıl 500 bin ton ile 1 milyon ton civarında mısır ithalatı yapılmakta. Ancak bu durum yine de yapılacak mısır ithalatının GDO'lu olmasını meşru kılmamaktadır. Dünyada üretilen mısırın sadece yüzde 29'u GDO'lu tohumla üretilmektedir,

yani yüzde 71'i GDO'suzdur. Biyogüvenlik Kurulu'nun verdiği iznin ardından 2 günde yaklaşık 100 bin imza toplandı. GDO'lu ürünlerin doğrudan veya dolaylı gıda üretiminde kullanılması durumunda, insan sağlığı ve çevreye doğuracağı zararların, GDO'suz yem kullanan üreticilerin uğrayacağı mağduriyetlerin tespiti ve gerekli tedbirlerin alınması için Meclis araştırması istiyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'in cevaplaması talebiyle bir soru önergesi hazırlayan Demiröz, "GDO'lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiket taşımaması, tüketicinin tercih hakkını doğrudan elinden almak değil midir?" diye sordu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İlhan Demiröz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title