Haberler

Defineciler, İstiklal Köprüsü'nü Hedef Aldı

Samsun'un Kavak İlçesinde Bulunan, Kurtuluş Mücadelesi Sırasında Asker ve Silah Sevkıyatının Yapılmasını Sağlayan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kullandığı ve Karadeniz'le İç Anadolu'yu Birbirine Bağlayan İstiklal Köprüsü'nün, Definecilerin Altın Umudu Nedeniyle Yıkılmak Üzere Olduğu Bildirildi.

Samsun'un Kavak ilçesinde bulunan, Kurtuluş Mücadelesi sırasında asker ve silah sevkıyatının yapılmasını sağlayan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı ve Karadeniz'le İç Anadolu'yu birbirine bağlayan İstiklal Köprüsü'nün, definecilerin altın umudu nedeniyle yıkılmak üzere olduğu bildirildi.

İlçeye bağlı Çakallı mevkiinde Çakallı Çayı üzerine bulunan Selçuklu döneminden kaldığı tahmin edilen biri tek gözlü, diğeri iki gözlü köprü, tarihi geçmişine rağmen halen ayakta dururken, Kurtuluş Mücadelesi'ndeki önemi de büyük. Eski Ankara yolu olarak bilinen ve Çakallı Çayı'nın geçiş noktası olan köprü, Kurtuluş Mücadelesi'nde asker ve mühimmat sevkıyatında da önemli rol oynadı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının da geçiş noktası olan köprünün tek gözlü olanı definecilerin

kaçak kazıları nedeniyle yıkılmak üzere. Çift gözlü köprü üzerinde geçmiş dönemlerle bazı taşlar üzerinden alınırken, köprünün çevresinde yerleşim birimleri olduğu için fazla zarar görmedi. Ama tek gözlü olan ve ormanlık alan içerisindeki köprü definecilerin ilgi odağı oldu. Köprünün ayak kısımlarındaki taşların sökülmesi nedeniyle köprünün bir bölümü çöktü. Selçuklu döneminden buyana ayakta kalmayı başaran İstiklal Köprüsü, altın umudu nedeniyle yıkılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Umudunu kesmeyen

defineciler köprünün yanı sıra, köprünün çevresinde de kazılar gerçekleştirdi. Çevrede çok sayıda define için kazılmış çukurlar bulunmakta.

Heykeltıraş ve Seramik Sanatçısı Araştırmacı Temel Samangül, Kavak ilçesi ve çevresinde yapılan bir çok tarihi eser kazılarının örneğinin köprüde de görüldüğünü, köprünün ayaklarında yapılan kazı nedeniyle yıkılmak üzere olduğunu söyledi. Güvenlik güçlerinin yoğun mücadelesine rağmen definecilerin bölgede kazılarını ısrarla sürdürmeye devam ettiğini dile getiren Samangül, "Güvenlik güçlerinin mücadelesi sonucu kazılar azaldı. Köprü, Kurtuluş Mücadelesi sırasındaki önemi ve tarihi geçmişiyle büyük bir

kültür eseri. Ama definecilerin hedef noktası oldu. İlgililer ise buranın restore edilmesi konusunda halen duyarsız. Gerekli restore çalışmaları yapılmadığı takdirde bir tarihi değeri daha kaybedeceğiz" dedi.

Bölgede hayvancılıkla uğraşan Erdoğan Kuloğlu da belirli aralıklarla definecilerin geldiğini, kazı yaptıklarını, rahat çalışmak için köpekleri zehirlediklerini, halkı korkutmak için silah attıklarını ve kendilerinin de tedirgin olduğunu dile getirdi.

Samsun Valiliği yetkilileri ise konunun araştırılacağını söyledi.

(MD-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title