Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hattat İlgisi Gençleri de Cezbediyor

Osmanlı Dönemi'nde devlet idarecilerinin verdiği önemle altın çağını yaşayan hat sanatına olan ilgi, bir dönem azalsa da, şimdilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sanata verdiği önemle gençler arasında artıyor.

Osmanlı Dönemi'nde devlet idarecilerinin verdiği önemle altın çağını yaşayan hat sanatına olan ilgi, bir dönem azalsa da, şimdilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sanata verdiği önemle gençler arasında artıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi ve hattat Arif Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hat sanatının İslam'ın kabulünden sonra sürekli geliştiğini söyledi.

Hattın, 15. yüzyıldan sonra farklı bir boyutta güzellik kazandığını, Osmanlı dönemiyle daha da gelişerek günümüze kadar geldiğini anlatan Yücel, ancak bu sanatın harf inkılabıyla bir çöküş dönemi yaşadığını belirtti.

Son dönemlerde hat sanatının yeniden bir diriliş dönemine geçtiğini kaydeden Yücel, şöyle devam etti:

"Bilhassa bu dönemde gençlerin hat sanatına ve diğer klasik sanatlara yöneldiklerine şahit oluyoruz. Bunun tabi birçok sebepleri var. Aslında ana sebep hangi sanat olursa olsun bir yerde değer görürse orada gelişiyor. Bir yerde sanata değer verildiği ölçüde bu sanat gelişerek tekamül ediyor. Osmanlı döneminde bu sanatların gelişmesinde en büyük pay devlet büyüklerinin bu sanata vermiş oldukları değerdir. Şeyh Hamdullah'a II. Beyazıd sarayda özel yer tahsis ettiriyor. Dönemin padişahı Şeyh Hamdullah'ın öğrencisi oluyor. Ondan sonra bu sanat saraylarda gelişiyor. Bu sanat değer gördüğü yerde, devlet büyüklerinin değer gösterdiği yerde gelişiyor."

"Gençler, gelecek kuşaklara aktarma gayretindeler"

Son dönemlerde Türkiye'de gençlerin önemli ölçüde hat sanatıyla ilgilendiklerini gördüğünü anlatan Yücel, gençlerin bu sanat yönelmesinde devlet büyüklerinin de önemli katkısının bulunduğuna dikkat çekti.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hat sanatına ilgisi gençlerin de ilgisini çekiyor" diyen Yücel, Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'ya hat levhası hediye etmesi, gelen yabancı devlet başkanlarına bu sanatı anlatmasının, bu sanata yönelmeyi, sanatın tekrar dirilmesini gündeme getirdiğini söyledi.

"Kur'an-ı Kerim Mekke'de indi, Mısır'da okundu, İstanbul'da yazıldı" sözünün şimdi bir kez daha gerçekleşmiş olduğunu kaydeden Yücel, şunları kaydetti:

"Hat sanatı yine o eski ihtişamlı dönemlerini bulmuş, kavuşmuş oluyor. Kurslar açılıyor bunlara çok büyük ilgi alaka var. Devletimiz bu sanata çok önemli destekler veriyor. Bu anlamda hat sanatı gençlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Hat son dönemde, gençlerin adeta hayallerini süsleyen çok önemli bir sanat oldu. Gençler bu sanatı gelecek kuşaklara aktarma gayreti içerisindeler. Hatta yeni yeni arayışlar içerisinde olanları görüyoruz. Güzel Sanatlar Fakültelerinde bu hattı teşkil eden harfleri alarak, harflerden oluşturdukları o kompozisyonlar enteresan ilginç güzellikler ortaya çıkarıyor. Gençler bu işin gelişmesine çok büyük katkılar sunuyor."

Yücel, dünyanın en iyi hattatlarının Türkiye'de olduğunu belirterek, "Yine dünyaya hattı Türkiye öğretiyor. Türkiye hattın merkezi membası olma özelliğini hala koruyor. Hat sanatı için dünyada İstanbul'a büyük bir akım var. Hatta burada bizlere bile büyük talep var." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Arif Yücel Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title