Haberler

CHP'li Tüm'den Kazdağları Sorusu

Kazdağları'nın, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'nca (UNESCO) Dünya Kültür Mirası'na alınması gerektiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde, bu konuda bir girişimi olup olmadığını sordu.

Kazdağları'nın, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'nca (UNESCO) Dünya Kültür Mirası'na alınması gerektiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde, bu konuda bir girişimi olup olmadığını sordu.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, dünyadaki bitki türlerinden 29'unun yalnız Kazdağları'nda bulunduğunu, bu oluşumun Kazdağları'nın Dünya Kültür Mirası'na alınması için yeterli bir neden oluşturduğunu belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tüm, önergesinde Kazdağları'nın Ege ve Marmara bölgelerinin sınırını oluşturduğunu, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran bitki bölgelerinin kesiştiği noktada olduğu için bu bölgelerin bitki türlerini barındırdığını, güney yamaçlarının deniz seviyesinden birden, bin 700 metrelere yükselmesi, bu alanların dereler ve çaylar tarafından derin vadiler şeklinde yarılması nedeniyle de bio çeşitliliği arttırdığını vurguladı. Kazdağı Milli Parkı'nda bilim adamlarınca bugüne kadar 101 familyaya ait 800 civarında bitki taksonu saptandığını belirten Tüm, bu türlerin 77'sinin sadece Türkiye'de, 29'unun da Kazdağı Milli Parkı'nda yetişen yöreye özgü bitkiler olduğuna dikkat çekti. Son dönemlerde Kazdağları'nın coğrafi ve kültürel özellikleri dikkate alınmadan, maden arama faaliyetlerine ilişkin izinler verildiğini, bölgede çok sayıda Hidro Elektrik Santralı (HES) projesi geliştirildiğini, bu nedenle dünyanın sayılı oksijen depolarından birisi olan Kazdağları'nın yok olma ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Tüm, Kazdağları'nın korunması adına Dünya Kültür Mirası listesine alınması gerektiğini vurguladı.

CHP'li Tüm, önergesinde Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"Kazdağları'nda maden arama ile ilgili çalışma yapılmakta mıdır? Bu alanda hangi madenlerin aranması için hangi firmalara ruhsat verilmiştir. Bunların sahipleri kimlerdir? Kazdağları'nda hangi madenlerin olduğu düşünülmektedir? Bunların fizibilitesi hangi kuruluşlarca yapılmıştır? Bu madenlere ait rezervler ne kadardır? Kazdağları bölgesinde projelendirilmiş HES sayısı nedir? Bunların içinde iptal edilen var mıdır, iptal gerekçeleri nelerdir? ÇED raporlarında kültürel miras dikkate alınmış mıdır? Bu raporlar hangi kurullarca verilmiştir? Kazdağı ve Madradağı Belediyeler Birliği'nce başlatılan, Kazdağları'nın UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne alınması çalışması var. Bunu hükümet olarak destekliyor musunuz? UNESCO nezdinde bir girişiminiz olmuş mudur, hangi aşamadadır?"

- Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Ahmet Davutoğlu Mehmet Tüm Balıkesir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title