Haberler

CHP'den Siverek için Kanun Teklifi

Güncelleme:

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, halen Şanlıurfa'nın ilçesi olan Siverek'in il yapılması için kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, halen Şanlıurfa'nın ilçesi olan Siverek'in il yapılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçe bölümünde, Siverek'in il kriterleri açısından nitelikleri çok uzun süredir taşıdığı belirtilerek şöyle devam edildi:

"7 bucağı, 120 köyü, 400 civarında mezrası, 21 mahallesi bulunan Siverek, 4314 km2'lik yüzölçümü ile Karaman, Mersin ve Van illeri dışında bütün illerin il merkezlerinin yüz ölçümlerinden daha büyüktür. İçişleri Bakanlığı'nın Belediye sınıflandırmasında 170 bin-200 bin nüfuslu belediyeler arasında sayılan Siverek nüfus yoğunluğu açısından 49 ilimizden büyüktür. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2011 sonuçlarına göre Siverek'in toplam nüfusu 221 bin 875'dir. Siverek'in merkez nüfusu 115 bin 891 olup, belde ve köylerinin nüfusu, 105 bin 984'dür. Şanlıurfa'nın nüfusu en fazla olan ilçesidir.

Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin yanında gelişmişlik düzeyi ile çevresinin çekim merkezi haline gelen Siverek coğrafi durumu, nüfusu, ekonomik ve sosyal yapısı reel olarak bir kent merkezinde olması gereken tüm özellikleri taşımaktadır."

Siverek'in il olması halinde bölgede ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağının da altını çizen Tanrıkulu, "Siverek'in il olması halinde hem Şanlıurfa ilinin yükü hafifleyecek hem Siverek'in kalkınıp gelişmesine katkı sağlanacaktır" dedi. Siverek'in il olmasıyla ayrıca GAP'a ait çalışmaların da hızlanacağını belirten Tanrıkulu, şu gerekçelere de yer verdi:

"Siverek'in il yapılması bu ile bağlı yeni ilçelerin kurulması bölgeye ekonomik ve sosyal anlamda ciddi bir ivme kazandıracak, uzun yıllardır il olmayı hak eden Siverek'in hakkı teslim edilmiş olacaktır. Siverek'in il yapılması, Anayasamızda söz edilen coğrafya durumu, ekonomik şartlar ve kamu hizmeti gerekliliklerinin getirdiği bir zorunluluktur.

Bu nedenlerle Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çaylarbaşı, Kapıkaya, Karacadağ, ve Karakeçi beldeleri ilçe yapılarak, Siverek İlçesi merkez olmak üzere bu yeni ilçelerin de bağlanmasıyla yeni bir il kurulması hakkındaki Kanun Teklifinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin takdirine sunulması ihtiyacı doğmuştur." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Şanlıurfa Siverek Karaman Mersin Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title