Haberler

Çanakkale Cephesine Ermeni ve Rumlardan Giysi Desteği

Türkiye, 1915'te Yaşanan Trajedi Dolayısıyla Ermenilerden Özür Dileyip Dilememe Tartışmasına Kilitlenmişken, Çankırı'da Bulunan Bir Belge, Çanakkale Savaşı Sırasında Ermeni ve Rum Kadınların Cephedeki Askerlere Giysi Gönderdiğini Ortaya Koyuyor.

Türkiye, 1915’te yaşanan trajedi dolayısıyla Ermenilerden özür dileyip dilememe tartışmasına kilitlenmişken, Çankırı’da bulunan bir belge, Çanakkale Savaşı sırasında Ermeni ve Rum kadınların cephedeki askerlere giysi gönderdiğini ortaya koyuyor.

Belgeyi bulan Yüksel Aslan, "Bu belge, Anadolu insanının Türk’ü, Rum’u ve Ermeni’si ile nasıl bir araya gelebildiğini gösteriyor" dedi.

ÇANKIRI Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi’ndeki bir belgede, Çanakkale Savaşı’nda cephedeki askerlere Çankırı’da yaşayan Ermeni ve Rum kadınların da giysi yardımında bulunduğu bilgisi yer alıyor. Merkez Müdürü Yüksel Arslan, Çanakkale Savaşları’nın varlıklılarla yokluk içindeki ülkeler arasında geçtiğini belirterek, savaşın yoksul bir halkın birlik içinde düşmanlarını nasıl alt ettiğine en güzel örnek olduğunu söyledi.

Arslan, "Bu mücadelelerin en önemli kanıtlarından biri, Araştırmacı Ömer Türkoğlu’nca merkezimize bağışlanan o döneme ait bir defter. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Çankırı Katibi Cemal Oğuz Bey’in Çanakkale’deki askerlere halkın yaptığı yardımları kayda aldığı bu defter, ortak vatan bilincinin en güzel örneği. Çünkü kayıtlarda o dönem Çankırı’da yaşayan Ermeni ve Rum kadınların da cephedeki askerlere giysi yardımı yaptıkları bilgisi yer alıyor" dedi.

Barış için tarihsel bir model

Belgede, 150 Çankırılı kadının ördüğü çorap ve kazakların o zaman Ankara’daki 5. Kolordu’ya teslim edildiğinin yer aldığını aktaran Arslan, şu bilgileri verdi: "Yardımda bulunan kadınların 20’si Ermeni ve Rum. Bu davranış dini ve milli kimlikleri bir tarafa bırakarak Anadolu insanının Türk’ü, Rum’u ve Ermeni’si ile nasıl bir araya gelebildiğini göstererek, bugün için toplumsal barışın sağlanmasında tarihsel bir model oluyor."

Belgede, yer alan Rum ve Ermeni kadınların bazıların adları şöyle:

"Rum Mahallesi’nden Kayserili Lazari, Kayserbey Mahallesi’nden Terzi Anastas’ın annesi Elenko, Andonoğlu Taklis’in eşi Sofi, Bülbül Andon’un eşi Fesligan, Kefserbey Mahallesi’nden İvan oğlu Bodrumus’un kızı Kiraki, Koca Yorgi’nin oğlu Yanko’nun eşi Teodora."

Çanakkale Şehitliği’nde savaş sırasında can vermiş pek çok Rum ve Ermeni askerin mezarı yer alıyor. Bunlardan birisi de 59. Alay Tabibi Yüzbaşı Dimitroyati’ydi .

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title