Haberler

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde Kamu Çalışanları Eylemde

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Banya Luka'da, polisler, öğretmenler, yargı mensupları ve idari çalışanlara ait sendikalar genel grev başlattı.

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin en büyük kenti Banya Luka'da, polisler, öğretmenler, yargı mensupları ve idari çalışanlara ait sendikalar genel grev başlattı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti hükümetinin ekonomik krizi neden göstererek kamu çalışanları üzerinden tasarrufa gitme yolunu seçmesi ve bu karar doğrultusunda kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 10'luk indirime gitmesine tepki gösteren sendikalar genel grev ilan etti.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki eğitim ve içişleri bakanlıklarından yapılan açıklamada hiçbir emniyet ve eğitim bakanlığı mensubunun greve katılmadığı savunuldu.

Banya Luka'daki İvo Andriç İlköğretim Okulu'ndan yapılan açıklamada da tüm öğretmenlerin okula geldiği ve 2012-2013 eğitim-öğretim yılının 2. döneminin normal bir şekilde başladığı belirtilse de sınıflardan görüntü almak isteyen AA muhabirinin okula girmesine izin verilmedi.

Kentteki Georgi Stoyko Rakovski İlköğretim Okulu öğretmenleri ise sabah saatlerinde başlayan greve katıldı. Sabah okula gelen öğrenciler, sınıflarında öğretmenlerini bekledi.

-Greve katılan kamu çalışanlarına baskı-

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki sendika temsilcileri düzenledikleri basın toplantısında, greve gitme kararı alan kamu çalışanlarına kararlarından geri dönmeleri için baskı yapıldığı, çalışanların tehdit edildiğini ve fiziksel saldırıya uğradıklarını kaydetti.

Yapılan baskı ve tehditlere rağmen Bosna Sırp Cumhuriyeti genelindeki 130 ilk ve orta dereceli okulda genel grev uygulanmaya başladığı belirtildi.

Eğitim Sendikası Başkanı Stevan Miliç de dün gece ve bu sabah kamu çalışanlarına yönelik çok sayıda baskı ihbarı aldıklarını, Yova Yovanoviç Zmay İlköğretim Okulu'nda görev yapan dört öğretmenin fiziksel saldırıya uğradığını söyledi.

Yargı Sendikası Başkanı Sinişa Petkoviç ise yargı çalışanlarının yüzde 70'inin greve katıldığını belirtti.

Sendika başkanları, Bosna Sırp Cumhuriyeti hükümetinden kabul edilebilir bir teklif gelmediği sürece genel grevin sürdürüleceğini açıkladı.

Muhabir: Gordana Katana - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - BANYA LUKA

Kaynak: AA / Güncel

İvo Andriç Banya Luka Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title