Haberler

Bigmev Mütevelli Heyet Toplantısı’nın Birincisi Saraybosna’da Yapıldı

Yılda iki defa düzenlenecek BİGMEV Mütevelli Heyet Toplantısı'nın birincisi Saraybosna'da gerçekleştirildi. İkincisi ise Kasım ayında İstanbul'da yapılacak.

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik, ticari, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapan ve 2010 yılının sonunda kurulan BİGMEV, alanında başarılı iş adamları, akademisyen ve bürokratlardan oluşan Mütevelli Heyet Toplantısı'nın ilkini Saraybosna'da gerçekleştirdi.

Saraybosna İş Forumu öncesi Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç'i ziyaretten sonra yapılan BİGMEV Mütevelli Heyet Toplantısı'na; Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Dragoljub Ljepoja, İTO Başkan Yardımcısı Şekib Avdagiç, Bosna Hersek Federasyonu Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Zvizdiç'in yanı sıra Şişecam, Hayat Holding, Çilek Mobilya'dan yatırımcılar ve Mütevelli Heyet Üyeleri katıldılar.

Yılda iki defa düzenlenecek BİGMEV Mütevelli Heyet Toplantısı'nın ilkinde BİGMEV hakkında bilgilendirme yapılarak merkezin stratejileri anlatıldı.

Sarajevo Hotel'de yapılan BİGMEV Mütevelli Heyet Toplantısı'nda konuşan BİGMEV Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, BİGMEV Mütevelli Heyet Toplantısı'nın yılda iki defa yapılacağını belirterek, ikinci toplantının da Kasım ayında İstanbul'da gerçekleştirileceğini açıkladı.

BİGMEV'in iki ülke arasında bir köprü olacağını belirten Muzaffer Çilek, BİGMEV'in İstanbul merkezli olarak 2010 yılında kuruluşunu resmen tamamladığını, her iki ülkede de çalışmalarına başladığını kaydetti. Çilek, "Bizler çok iyi başladık, merkezimizi 39 kişi ile kurduk, böylelikle 99 kişilik bir kontenjan elde etme şansını yakaladık. İyi bir başlangıç oldu. Bizler üyelerimizi seçerken Türkiye'de ve Bosna Hersek'te, farklı meslekleri, farklı etnik kesimleri ve ülkelerin farklı şehirlerini ayırt etmeden bir topluluk oluşmasını arzuladık ve nispeten öyle oldu" diye konuştu.

BİGMEV'in Bosna Hersek ile Türkiye arasında iş dünyasına; yatırımcısına, girişimcisine, ticarette, kültürde, sanatta ve sporda bir ara yüz görevi üstleneceğini dile getiren Çilek, "Bunu yaparken de arkasında duracağımız ve gerçekleşeceğine inandığımız, uygulanabilir sağlıklı projeleri, doğru kişi ve kurumlarla kazan-kazan çerçevesinde buluşturmayı hedefliyoruz. Bu yapılanmanın ve çalışmaların sürdürülebilir olması, arzu ettiğimiz önemli bir husustur" dedi.

Muzaffer Çilek, BİGMEV'in işlevinin sadece iki ülke arasında eğitim, kültür, sanat, spor alanlarındaki faaliyetlerle sınırlı tutulmaması gerektiğinin öngörüldüğünü belirterek, Türkiye'den Bosna Hersek'e yatırım, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye ticareti geliştirmeye yönelik faaliyetler de dahil olmak üzere iki ülke arasında farklı alanlarda işbirliği oluşturmasını özendirecek şekilde bir yapılanma sağlanmasının ortaya çıktığını kaydetti.

Arzu edilen işlevi ve yapılanmayı sağlayacak stratejiyi oluştururken de ortak akıldan yararlanmanın bilinçli olarak tercih edilerek bu tercihi gerçekleştirmek üzere katılımlı yöntemlerin uygulandığı bir süreç kurgulandığını dile getiren Çilek, dönemsel olarak toplanacak proje önerilerinden bir havuz oluşturacaklarını hayata geçirilebilecek proje önerilerinin BİGMEV'in misyonu ve ana stratejisine uygun olmasına bağlı olarak da seçilip, proje dosyası oluşturulup fikir sahipleri ve olası diğer tarafları bir araya getirip değerlendirmeler yapıldıktan sonra hayata geçirilmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

En cazip sektörler; enerji, tarım, turizm, eğitim, altyapı

Çilek, Bosna'da işsizlik ve yoksulluğun önemli sorunlar olarak varlığını hissettirdiğini ve Türk işadamlarının da dünyanın dört bir yanına giderek yatırım, ticaret yaptığını hatırlatarak, bu bağlamda hem tarihsel hem de coğrafi yakınlığı bulunan Bosna Hersek'in ve Balkanlar'ın da Türkiye'den yatırım çekmek istediğini kaydetti. Çilek, Bosna'dan da Türkiye'ye ya da Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere ihraç ürünleri satışını artırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Bosna'da Ziraat Bankası ve THY'nin faaliyet gösterdiğini Şişecem, Hayat ve Nobel İlaç'ın da yatırımları bulunduğunu belirten Çilek, Bosna Hersek'te Türk yatırımcıları için enerji, tarım, turizm, eğitim ve altyapı alanında fırsatlar olduğunu söyledi. Çilek, iki taraf için de kazan kazan niteliği taşıyan ve güvenebilecekleri, arkasında durabilecekleri projeleri yatırımları istediklerini, seçici olacaklarını sözlerine ekledi.

BİGMEV, yüzlerce projeye imza atacak

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi'nin saygın bir kurum olarak uzun yıllar hizmet vereceğine, aynı zamanda önemli faaliyetlere ve yüzlerce projeye imza atacağına işaret eden Muzaffer Çilek, "Güçlü yanlarımız var; her iki ülkemizin saygın işadamları, akademisyenleri, bürokratları, profesyonel yöneticileri olarak; istekliyiz ve iş yapma arzusuna sahibiz, bilgi birikimi ve farklı alanlarda deneyimlerimiz var, geniş çevre sahibiyiz, özellikle "Sivil Toplum Kuruluşu" yaklaşımına sahip bir çalışma grubuyuz" dedi.

30'a yakın öğrenciye burs verilmeye başlandı

Bosna Hersekli öğrenciler için burs yönetmeliği hazırlandığına işaret eden Çilek, bu çerçevede Türkiye'de öğrenim gören 30'a yakın öğrenciye burs verilmeye başlandığını söyledi. Çilek, "Yeni bağışçılar ile birlikte burs verilen öğrenci sayısının hızla artacağını düşünüyoruz" dedi.

BİGMEV'in web sayfasının oluşturulduğunu bildiren Çilek, bu konuda şunları anlattı: "Web sayfası ve kurumsal kimlik çalışmalarımız tamamlandı. Türkçe, Boşnakça ve İngilizce her türlü bilgiye ulaşılması için bir yapı bir veri tabanı oluşturuldu. Web sayfamız her iki ülke ile ilgili ticari ve kültürel bilgileri içermektedir. Zamanla web sayfamızın daha fazla inter aktif olarak kullanılmasını planlıyoruz. BİGMEV'den haberler kısmını takip edebilir, gelişmelerden haftalık olarak bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, web üzerinden proje çağrılarını başlatıyoruz. Biz bu proje fikirlerini çok önemsiyoruz."

Kardeş Şehirler Zirvesi iki yılda bir yapılacak

Bosna Hersek ile Türkiye arasında 43 ayrı kardeş şehir anlaşması bulunduğunu da hatırlatan Çilek, "En eskisi 1972 yılında Bursa-Sarayevo ile imzalanmıştır. Bu kardeş şehirler arasında iki yılda bir gerçekleştirmeyi düşündüğümüz, Kardeş Şehirler Zirvesi'ni çok önemli bir faaliyet olarak görüyoruz. Onların bu farkındalığını artırmak istiyoruz. Böylelikle, Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki 43 kardeş belediyenin işbirliğini arttırmak, kültürde, sanatta ve sporda daha çok aktivitelerin yapılmasını sağlamak, kültürlerimizin karşılıklı olarak tanıtılmasına, böylece dostlukların arttırılmasına katkı vermek, emekleri geçenlere taktir ve teşekkür etmek istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title