Haberler

Beyoğlu'ndaki "Omuz Atma Cinayeti" Davası

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde, "omuz atma" tartışması yüzünden yaşanan kavgada Ayhan Kaya adlı bir kişiyi kemer ve yumrukla dövüp, bıçaklayarak öldürdükleri iddiasıyla tutuklu 3 sanığın, "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Hasan Düman, Cihan Arslan ve Ferdi İnci katıldı. Maktul Ayhan Kaya'nın kardeşleri Hüseyin ve Yılmaz Kaya ise duruşmada müşteki olarak hazır bulundu.

Savunması sorulan sanıklardan Cihan Arslan, davanın diğer sanıkları olan arkadaşlarıyla olay gecesi bir barda oturup alkol aldıklarını, İstiklal Caddesi'ne doğru yürüdüklerini, bu sırada arkadan iki kişinin arkadaşı Hasan Düman ile münakaşa ettiğini gördüğünü ve Ferdi İnci ile birlikte duruma müdahale ettiklerini belirterek, o sarıda ölen Ayhan Kaya'nın da arasında bulunduğu 3 şahısla aralarında kavga çıktığını ve bir kişinin kendisine bira şişesiyle vurmak istediğini ifade etti.

Arkadaşı Hasan Düman'ın başının yarıldığını ve maktulün yanındaki iki kişinin kaçtığını anlatan Arslan, "Ben de Hasan'ı hastaneye götürmek istedim. Ayhan Kaya ile yaka yakaya birbirlerine sarılmış vaziyetteydiler, ayırmaya çalıştım. Kaya geri çekilip üstündeki tişörtünü yırttı. Sonra aramızda kavga çıktı. Bana ağza alınmayacak şekilde küfürler etti ve bana yumrukla vurdu. Ben de kendimi koruma amaçlı bıçağımı çıkarıp hedef gözetmeden savurmaya başladım. O sırada ben farkına varmadan salladığım bıçak maktule değmiş. Bu sırada polisler kenarda olayı izliyordu. Olaya müdahale etmediler. Sonra müdahale edip bizi aldılar. Benim amacım Ayhan Kaya'yı korkutmaktı, alkollü olduğum için bu olay meydana geldi." dedi.

Sanık Ferdi İnci de, "Ayhan Kaya bana yumruk attı. Ben de pantolonumun kemerini çıkararak ona doğru bir kaç defa savurdum. Değip değmediğinin farkında değilim, alkolün etkisinde olmuştu." diyerek, polis memurlarının olayı izlediklerini ve müdahale etmediklerini öne sürdü.

"Polisler müdahale etse olay bu seviyeye varmazdı"

"Polisler müdahale etse olay bu seviyeye varmazdı." ifadesini de kullanan İnci, sanık Cihan Arslan'ın maktule bıçak vurduğunu hatırlamadığını da belirterek, tahliyesini talep etti.

Sanık Hasan Düman da, bira içen üç şahısın kendisine küfür etmeye başladığını ve Ayhan Kaya'nın kendisine yumruk atmaya başladığını belirterek, "Aldığım yumruk darbesiyle yüzüm kan içinde kaldı. Ben de yumrukla ona vurdum Cihan Arslan maktule bıçak sallamış ama ben görmedim." dedi.

Duruşmada beyanı sorulan müştekilerden Hüseyin Kaya, "Olayı görmüş değilim, emniyetten arayıp bana söylediler. Kardeşimin hastanede vefat ettiğini söylemişler ancak arkadaşları olay yerinde vefat ettiğini zaten söylemişlerdi. Sanıklardan şikayetçiyim, cezalandırılmalarını istiyorum, müdahilliğime karar verilsin." diye konuştu.

"Yeterli kuvvetimiz yoktu, müdahale etmedik"

Olay yerinde bulundukları ve olaya ilişkin tutanak tuttukları belirtilen İstanbul Güven Timi Büro Amirliği görevlisi polis memurları Ali T, Aykut B. ve Selim K. çağrıldıkları duruşmada tanık olarak dinlenildi.

Polislerden Ali T, "Neden müdahale etmediğimiz tutanakta bellidir. Yeterli kuvvetimiz yoktu. Bu tutanakta yazılı şahsın son hamlelerinde maktule bıçak salladığını gördüm. Biz takviyeyi zaten kavga büyük olduğu için çağırdık. Sivil ekip olduğumuz için o anda zaten esas ekip gelmeden bizim müdahale etmemiz doğru değildir. Bir anda olay bize dönebilir." beyanında bulundu.

Diğer tanık Selim K. de, "Gördüğüm kadarıyla bıçaklama olayı 40-50 saniye kadar bir şeydi. Ayrıca ben 4 kişinin kavga ettiğini gördüm. Ölen Ayhan Kaya'nın yanında başka şahıslar olup olmadığını ve bunların kaçıp kaçmadığını görmedim. Biz sayı olarak az ve sivil olduğumuz için takviye ekip gelmeden müdahale etmemiz doğru değildir. Takviye ekip geldikten sonra hemen müdahale ettik. Zaten bizim takviye ekibi çağırmamızla takviye ekibin gelmesi 2-3 dakika kadar bir zaman sürmüştür. Olay yeri kalabalıktı, başka vatandaşlar da vardı, fakat biz sanıklardan birinin bıçak vurduğunu gördük." ifadesini kullandı.

"Meşru müdafaa" savunması

Davaya müdahillik talebinde bulunan maktul Ayhan Kaya'nın annesi Ayşe Türk'ün avukatı Arif Sami Sönmez, olay sırasında sanıklardan birinin yalnız olan maktule yumrukla, diğerinin belinden çıkardığı kemerle vurduğunu, bu şekilde dikkati dağılan maktulün bıçaklandığını belirterek, "Maktulü taammüden öldürdükleri anlaşılmaktadır. Diğer iki sanık şahsa bıçak vurmasını kolaylaştırmak amacıyla hareket etmiştir. Buna aykırı sanık ve tanık beyanlarını kabul etmiyoruz." dedi.

Söz alan sanıklardan Cihan Arslan'ın avukatı Müjde Müminoğlu ise, polis memurlarıyla ilgili bir soruşturma yapıldığını hatırlatarak bu soruşturmanın akıbetinin sorulmasını istedi. Avukat Müminoğlu, "Olay ani gelişen bir olaydır. Maktul tarafın hareketleri ve eylemlerinin müvekkilim yönünden meşru müdafaa veya tahrik sayılacağı açıktır. Bu nedenle bu aşamada müvekkilimin mağduriyetinin önlenmesi için tahliyesini talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Diğer sanık avukatları da tahliye talebinde bulundu.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimaline binaen müştekiler Ayşe Türk, Hüseyin ve Yılmaz Kaya'nın davaya müdahil olmalarına karar verdi.

Tanık olarak çağrılmalarına rağmen duruşmaya gelmeyen 4 polis memuru hakkında beyanlarının alınması için zorla getirilme kararı da alan heyet, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması nedeniyle sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Heyet duruşmayı 28 Haziran'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 28 yaşındaki Ayhan Kaya'nın, 4 Temmuz 2015 akşamı, İstiklal Caddesi'nde onlarca kişinin gözleri önünde 3 kişi tarafından dövülüp bıçaklanarak öldürüldüğü belirtiliyor.

İstanbul Beyoğlu Asayiş Büro Amirliğine bağlı güven timlerinin, İstiklal Caddesi Ağa Cami mevkisinde günlük ring görevini yaparken, kalabalık iki gurup arasında kavga olduğunu gördükleri ve kavganın olduğu yere gittikleri belirtilen iddianamede, sayı olarak yetersiz kalan bu görevlilerin telsizle takviye ekip istediği ve takviye timin beklenmesi sırasında kavganın daha da büyüdüğü aktarılıyor.

Şüphelilerden Cihan Arslan'ın cebinden çıkardığı bıçağı maktul Ayhan Kaya'ya peş peşe sapladığı sırada takviye timlerinin olay yerine geldiği ve kaçmaya çalışan Arslan'ın ekiplerce yakalandığı bilgisi verilen iddianamede, görevlilerin diğer şüpheliler Ferdi İnci ve Hasan Duman'ı maktule vurmaya devam ederken etkisiz hale getirdikleri anlatılıyor.

Tutuklu şüpheliler Cihan Arslan, Ferdi İnci ve Hasan Duman'ın iş birliği içinde öldürme suçuna karıştıkları için "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, cinayete geç müdahale ettikleri öne sürülen güven timlerine bağlı 6 sivil polis hakkında ise "ihmal" suçundan ayrı bir soruşturma yürütüldüğü bilgisi veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

İstiklal Caddesi Hasan Duman Ayhan Kaya Beyoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title