Haberler

Arjantinli Yargıç, Franco Dönemini Soruşturuyor

İspanya'da diktatör Franco döneminde işlenen suçlardan dolayı 4 kişinin tutuklanıp, Arjantin'e getirilmesi istendi

İspanya'da diktatör Franco dönemine (1936-1975) ait suçları soruşturan Arjantinli yargıç Maria Servini de Cubria, Franco döneminde görev yapan 4 kişinin işkenceyle bağlantılı suçlar işlediği gerekçesiyle soruşturulması için İnterpol'den arama ve tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Arjantinli yargıcın İnterpol'den talebi, İspanya'da Franco dönemine ait kişiler hakkında çıkarılan ilk tutuklama emri olması açısından önem taşıyor.

İnterpol'e başvuran Arjantinli yargıç, Franco döneminde insanlığa karşı işlenen suçların halen zaman aşımına uğramadığını ve soruşturulmaya değer olduğunu savundu.

Franco döneminde işkenceyle bağlantılı suçlar işlemekle suçlanan ve İnterpol'den haklarında tutuklama ve Arjantin'e getirilme talep edilen kişilerin, eski jandarma Jesus Munecas Aguilar, Kraliyet Sarayı'nın ve diktatör Francisco Franco'nun eski korumalarından Galvan Abascal, eski komiser Jose İgnacio Giralte Gonzalez ve eski polis müfettişi Jose Antonio Gonzalez Pacheco oldukları açıklandı. Arjantinli yargıçın raporunda, "Küçük Billy" lakaplı Pacheco'nun 13 kişiye işkence yapmakla suçlandığı ileri sürüldü.

Arjantinli yargıca göre, insanlığa karşı suç işlemekten söz konusu 4 kişinin Arjantin yasalarına göre 8 ila 25 yıl hapis talebiyle yargılanabilecekleri bildirildi.

Öte yandan İspanya'nın en tecrübeli siyasetçilerinden biri olan Sosyalist İşçi Partisi'nden (PSOE) Alfonso Guerra, Arjantinli yargıcın girişimiyle ilgili olarak, "Franco döneminin hesabının sorulmasına ilişkin siyasi bir sürecin eksikliği, cevap bekleyen meselelerin uzun zaman daha gündemde kalmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz ise konunun tamamen "yasal zeminde hukuksal işbirliğiyle" alakalı olduğunu söyledi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Francisco Franco Arjantin İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title