Haberler

MKÜ'den Alevi Sünni Kardeşliği ve Aşure Etkinliği Konferansı

Güncelleme:

Anadolu Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hortoğlu, MKÜ'de düzenlenen 'Alevi Sünni Kardeşliği ve Aşure Etkinliği' konferansına katıldı.

Anadolu Alevi ve Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Hortoğlu, " Türkiye'nin her yerinde aşure kazanları kaynıyor. Aşure kazanlarının başında insanlar toplanmış, ortak yaşam kültürüne vurgu yapıyor" dedi.

Hortoğlu, muharrem ayı dolayısıyla Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) düzenlenen "Alevi Sünni Kardeşliği ve Aşure Etkinliği" konferansında yaptığı konuşmda, İmam Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümünde, Anadolu insanının Alevisi, Sünnisiyle bir araya geldiğini söyledi.

Türkiye'nin her yerinde benzer etkinlik yapılmasının, ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Hortoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün muharrem ayının 11. günündeyiz. 11 günden beri bütün Anadolu'yu dolaşıyorum. Türkiye'nin hemen her yerinde organizasyonlar var. Türkiye'nin her yerinde aşure kazanları kaynıyor. Aşure kazanlarının başında insanlar toplanmış, birlik beraberliklerine, kardeşçe yaşamaya, ortak yaşam kültürüne vurgu yapıyor. Tekrar birlikte yaşama arzularını ve isteklerini ikrar ediyorlar. Türkiye için ülkenin geleceği adına umut verici bir tablo olarak görmek lazım. Türkiye'de artık yeni kavgalara fırsat verilmeyecek. Bu tür programların birlik ve beraberliğimizi artıracağına inanıyorum."

Türkiye'deki her türlü demokratik adımı, özgürleşmeye dönük gelişmeyi heyecan ve istekle takip ettiklerini, çözüm süreci, azınlıklarla ilgili haklar, dindar insanların haklarıyla ilgili konularda Alevi toplumunun da taleplerinin karşılanmasını arzuladıklarını belirten Hortoğlu, şöyle konuştu:

"Hepimiz kardeşsek kardeşliği tesis edecek en önemli şey adalettir. Adalet de herkesin hakkını herkese teslim etmektir. Dolayısıyla Alevi toplumunun da beklentileri vardır. Yıllardır istekleri ertelenen, ötekileştirilen duyguları, beklentileri vardır. Bu beklentilerin karşılanmasını arzu ediyoruz. Hükümetle çeşitli zamanlarda temaslarımız oluyor. Ülkenin geleceği, Alevi toplumunun beklentileri adına ümidim var. Adımlar atılacağını söyleyebilirim ama bu adımların nasıl olacağı, ne şekilde olacağını biz de bilmiyoruz, kestiremiyoruz. Biz de bekliyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor ama iyi niyetle atılan adımların hepsi iyi bir sonuca varacaktır diye düşünüyorum."

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de bu zamanda okuyan, araştıran, düşünen bir topluluk idealini gerçekleştirmenin her millet için zorunluluk olduğunu belirtti.

İnsanları birbirine düşürmek için oynanan oyunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güder, "Tarih boyunca uğrunda çok cefa çekilen Alevi-Sünni ayrışması ve çatışmasına asla izin vermemeliyiz. Aramıza kin ve nefret tohumları ekmeye çalışanlara şüpheyle bakmalı ve mesafeli durmalıyız. Ülke olarak birlik, dirlik ve ebedi huzurun teminatı için bize, halkımıza, devletimizin koruyuculuğunda, ilim aydınlığında, Ehlibeyt bağlılığında, İslam'ın engin hoşgörüsünde çalışmak düşüyor" dedi.

-konferans

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Üniversitesi Cengiz Hortoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

title