Haberler

AB Konseyi Başkanı Tusk Makedonya'da

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı krizi ile mücadelede geliştirdikleri strateji sonucunda Batı Balkan rotasının kapandığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı krizi ile mücadelede geliştirdikleri strateji sonucunda Batı Balkan rotasının kapandığını söyledi.

Tusk, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından kabul edildi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, görüşmede sığınmacı krizi ve Makedonya'nın kriz ile mücadeledeki rolünü ele aldıklarını aktardı.

Bu alandaki işbirliğinin gelecekte de devam edeceğini dile getiren Tusk, Avrupa olarak ülkenin ihtiyaçlarını karşılamaya her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Batı Balkanlar rotasının kapanmasının önemine değinen Tusk, "Sığınmacı krizi ile mücadelede çok kapsamlı bir strateji geliştirdik ve bugün Batı Balkan rotası pratik olarak kapalı. Bu sizlerin çabaları sayesinde." dedi.

Ülkedeki mevcut siyasi kriz hakkında da konuşan Tusk, ülkenin birliğe ihtiyacı olduğunu kaydederek, gerginlikleri 'besleyecek' eylemlerden kaçınılması çağrısında bulundu.

Siyasi krizin ülke için Avrupa-Atlantik yolunda engel teşkil ettiğini belirten Tusk, "Demokratik ilkeler, anlayış ve sağduyu doğrultusunda bir çözüm bulmanız size kalmış. Sadece böyle bir çözüm istikrarlı olabilir. Onu bulduğunuzda, bizim desteğimizi göz önünde bulundurabilirsiniz." diye konuştu.

İvanov da ülkedeki siyasi kriz ile ilgili duruşunun değişmediğini kaydetti.

Ülkedeki siyasi parti ve milletvekillerinin gündemlerinin ilk maddesinin acil reformların uygulanması olması gerektiğini vurgulayan İvanov, yabancı ülkeler tarafından oluşturulan seçim sonrası platformların ülkenin bağımsızlığını tehlikeye attığını söyledi.

İvanov, " Makedonya'nın Avrupa reformlarına ihtiyacı var, yabancı platformlara değil." dedi.

Görüşmede sığınmacı krizini de ele aldıklarını aktaran İvanov, AB Konseyi Başkanı Tusk'a destek ve yardımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Makedonya'nın geçmişte olduğu gibi gelecekte de ulusal güvenliğini ve vatandaşlarını korumaya devam edeceğini dile getiren İvanov, "Aynı zamanda, Makedonya Avrupa kapılarının koruyucusudur. 19 aydan fazla Avrupa'ya en hızlı şekilde insan götüren göç koridorunun giriş noktalarını kontrol ediyoruz. Avrupa Birliği'ne olan mesajım açıktır, 'Bize yardım edin ki sizlere yardım edelim. Makedonya'ya yardım ederek, kendinize yardım etmiş oluyorsunuz'." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gyorge İvanov Donald Tusk Makedonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title