Haberler

9 Yıllık Özlem Bitiyor

Güncelleme:

155 bin dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Yenicekent İletim Kanalı'nın inşaatı sürüyor.

Denizli'nin Güney İlçesi'nde bulunan Cindere Barajı'ndan Sarayköy ve Pamukkale Ovası'nda bulunan 155 bin dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak Yenicekent İletim Kanalı'nın inşaatı sürüyor. Toplamı 5 kilometreyi bulan üç tünelin yer aldığı 16 kilometrelik iletim kanalları tünellerin giriş ve çıkış bölümlerinden yaklaşık 800 metre tamamlandı. Maliyeti 120 milyon lirayı bulacak iletim kanallarının 2014 yılının aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor.

Cindere Barajı'nın 16 yılda tamamlanmasının ardından baraj suyunu 155 bin dönüm toprakla buluşturacak iletim kanalında 9 yıllık özlem bitiyor. Üç ayrı firmanın ihaleyi almasına rağmen yapımı her defasında yılan hikayesine dönen ve bir türlü başlanamayan iletim kanalının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun devreye girmesinin ardından geçen yıl Nisan ayında temeli atıldı. Yedi aylık plan ve projenin revizesiyle Kasım ayında çalışması başlayan proje, 5 kilometresi tünel 11 kilometresi kanal olmak üzere 16 kilometre olacak. 80 milyon liraya ihale eden 16 kilometrelik iletim kanalında 4 kilometresi 5 metre çapında, 1 kilometresi 3 metre çapında üç ayrı tünel bulunuyor. 120 milyon liraya mal olması beklenen Yenicekent İletim Kanalı'nın Sarayköy ve Pamukkale Ovası'nda 155 bin dekar tarım arazisinin cazibeyle sulanmasını sağlayacak. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nihat Zeybekci ile iletim kanalından faydalanacak 32 yerleşim yerinin belediye başkanları ve muhtarlarının katılımıyla Yenicekent İletim Kanalı'ndaki çalışmaları yerinde inceledi, kanalın yapımını üstlenen firmadan bilgi aldı.

Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, bölgenin zengin topraklarının sulanmasını sağlayacak kanalın yapımını heyecanla beklediklerini söyledi. Üreticinin sulama maliyetlerini 3'te 1'e aşağı çekecek kanal sayesinde bir çok üreticinin girdi maliyetleri açısından rahat bir nefes alacağını vurgulayan Yüksel, "İşi üstlenen firma canla başla çalışıyor. Kısa zamanda kanal yapım işi bitecek. Bölge cazibeyle sulanacak. Üreticimiz ürünlerini daha az maliyete sulayacak. Bölge tarımının gelişimine kanal büyük katkı sağlayacak" dedi.

Çalışmanın kapsamlı ve devasa bir iş olduğunu söyleyen Vali Abdülkadir Demir, zorlu şartlara rağmen kanal çalışmalarının 2014 Aralık'ta biteceğini duyurdu. Bölge arazisinin elektrikli pompajlarla sulanması nedeniyle yılda 3 milyon lira gibi büyük bir gider olduğunu belirten Demir, bu maliyetin kanalın devreye girmesiyle 3'te 1'e düşeceğini söyledi. Pahalı sulama döneminin kanalla biteceğini belirten Demir, "16 kilometre uzunluğundaki iletim kanalında üç büyük tünel bulunuyor. Üç tünelin uzunluğu 5 kilometre. İkisinin çapı ise 5 metre. 155 bin dekar tarım alanının sulanmasını sağlayacak iletim kanallarında çalışmalar aralıksız sürüyor. Kanalların tamamlanmasıyla Sarayköy, Buldan ve Pamukkale'deki bereketli topraklarda üretim üst noktalara çıkacak. Denizli için çok önemli bir proje" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yenicekent Pamukkale Sarayköy Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 3 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title