Haberler

12 Eylül Davası

12 Eylül davasına müdahil olanların avukatları "devletin mahkemeye belge yollamadığı" iddiasında bulundu.12 Eylül davasına müdahil talebinde bulunanların avukatları, saat 14.00'a kadar verilen arada açıklama yaptılar.

12 Eylül davasına müdahil olanların avukatları "devletin mahkemeye belge yollamadığı" iddiasında bulundu.

12 Eylül davasına müdahil talebinde bulunanların avukatları, saat 14.00'a kadar verilen arada açıklama yaptılar. Müdahil avukat Senih Özay, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3. duruşması devam eden 12 Eylül davasına ilişkin, "Devlet mahkemeye belge yollamıyor" iddiasında bulundu.

Avukat Ömer Kavili, "Bugün Türk milleti adına yargılama yapan mahkemeden devlet sırrı gerekçesiyle mahkemeye belge yollamayanlar, hakimlere bir de yol göstermeye kalmışlardır" dedi.

"Devletin hafızası yok edilmiştir" diyen Kavili, "Belgelerin asılları mahkemeye yollanmadığı gibi devletin arşivlerinde de yoktur. Bu dava çok ciddi bir tehdit altındadır ve bugün bu durum ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce'nin "devlet sırrı niteliğinde gönderilmeyen hiçbir belge yoktur" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kavili, şunları kaydetti:

"Kurumların resmi yazışma usullerinde 'bir üst makamın bir alt makama bu hususunun dikkate alınmasını rica ederim' cümlesinin ne anlama geldiğini devlet terbiyesi olanlar bilir. Biz de devletin o işleyişini biliyoruz. Türk mahkemelerindeki yargıçlar neyi nasıl değerlendireceğini bilemiyor da onlardan akıl mı alması gerekiyor."

Bir diğer müdahil avukat "belgelerin yerini bildiğini" kaydederek, "Daha önce bu deneyim yaşandı. Osmanlı'dan beri devlet geleneğinde belge tutma vardır. Belgelerin yerini biz biliyoruz. Eğer samimilerse kozmik odadır belgeler. Hakimin yetkisi vardır, kozmik odaya gidebilir. Bunun örneği daha önce yaşandı, Ankara'da bir hakim kozmik odaya girdi ve belgeleri inceledi. Eğer samimilerse biz burada mahkemenin ve hükümetin samimiyetini test edeceğiz" ifadelerini kullandı.

DEVRİMCİ 78'LİLER'DEN AÇIKLAMA

Ankara Adliyesi önünde Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından yapılan açıklamada ise, demokratikleşmenin devlet eliyle gerçekleşmeyeceği belirtilerek, "Meclis'i göreve çağırıyoruz" denildi.

Darbe rejiminin ortadan kalkması için Meclis'in siyasi idare göstermesi gerektiği vurgulanarak, darbe döneminde vatandaşlıktan çıkarılanların duruşmayı izleyebilmeleri için yasal düzenleme yapılması istendi. Evren, Gürsel ve Sunay'ın cumhurbaşkanı sıfatlarını geri alınması istenilerek, darbecilerin mal varlıklarına el konulması gerektiği vurgulandı. Darbe mağdurları için telafi edici düzenlemeler istenilen açıklamada, 1982 Anayasası'nın derhal yürürlükten kaldırılması gerektiği belirtildi.

Ayrıca grup adına avukat Mehmet Horuş, mahkemede kamu kurumlarından cevap gelmemesini eleştirerek, Bayrak Planı'nına ilişkin halen dosyaya ulaştırılmadığını kaydetti.

Öte yandan yapılan açıklamada, MHP Lideri Bahçeli'nin dün yaptığı sağ-sol gerilimin bitirilmesine yönelik açıklamasına tepki gösterildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ömer Kavili Senih Özay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title