Haberler

Gül Baba Türbesinin Açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katılımı Bekleniyor

Macaristanın başkenti Budapeşte'deki Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba türbesinin açılış töreninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yakın zamanda yapılması bekleniyor.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılan Başbakan Viktor Orban'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme yaptığı belirtildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) da restorasyonuna destek verdiği Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba türbesindeki çalışmaların yakın zamanda tamamlanacağının aktarıldığı açıklamada, türbenin açılış töreninin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Türk-Macar ilişkilerin görüşüldüğü ikili görüşmede Başbakan Orban'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara davetini kabul ettiği bilgisi paylaşıldı.

Gül Baba türbesi

Kanuni Sultan Süleyman'ın daveti üzerine 1531'de Budin'e giderek tekke kuran, kısa sürede Budapeşte halkının sevgisini kazanan ve 1 Eylül 1541'deki Budin Savaşı'nda şehit düştüğü bilinen Gül Baba'nın türbesi, Osmanlı hakimiyetinden sonra bir süre şapel olarak kullanıldı.

Sultan Abdülaziz'in 1867'deki ziyaretinden sonra 1885'te türbeye dönüştürülen yapı, mimar Lajos Grill tarafından onarıldı. 1916'da restore edilen türbe, 2. Dünya Savaşı'nda büyük hasar gördü. Macar hükümetince 1963'te eski durumuna getirilen türbe, 1997'de Türk-Macar hükümetlerinin iş birliğiyle Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce restore edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan Pekin Politika Güncel Haberler

title