Haberler

Gül, 'Adem'in Yakarışı'nın Dünya Prömiyerini İzledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves'le birlikte, 38'inci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Aya İrini'de, yaşayan en büyük çağdaş bestecilerden sayılan Estonyalı Arvo Part'in İstanbul'a ithaf ettiği "Adem'in Yakarışı" adlı eserinin dünya prömiyerini izledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves'le birlikte, 38'inci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, Aya İrini'de, yaşayan en büyük çağdaş bestecilerden sayılan Estonyalı Arvo Part'in İstanbul'a ithaf ettiği "Adem'in Yakarışı" adlı eserinin dünya prömiyerini izledi. Cumhurbaşkanı Gül, konser öncesi Part'e 'Yaşam Boyu Başarı' ödülü verdi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 38'inci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilen, besteci Arvo Part'ın, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak Estonya'nın Tallinn kentinin teklifi üzerine bestelediği "Adem'in Yakarışı" adlı eserinin dünya prömiyeri, Aya İrini Müzesi'nde yapıldı.

Adem'in Yakarışı'nın dünya prömiyerinden önce yapılan ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da, besteci Arvo Part'ın "Adem'in Yakarışı" adlı eserini dinleyecek olmalarından dolayı müstesna bir gün yaşadıklarını söyledi. Gül, "Part, gerçekten çok heyecan verici bir besteci. Özellikle bu eseri İstanbul'a atfetmesi bizi ayrıca heyecanlandırıyor. Türkiye, Avrupa Kültür Başkenti unvanını, İstanbul'un görevi bittikten sonra Tallinn'e verecek. Ayrıca, Tallinn'le İstanbul arasında böyle bir bağın kurulması da bizleri mutlu ediyor. Sanatın, müziğin dili evrenseldir. Bu evrenselliğe bir kez daha şahit oluyoruz" diye konuştu.

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves de Avro Part'i her dinlediğinde Estonyalı olmaktan bir kez daha gurur duyduğunu söyleyerek "Burada kapsadığımız ruh, hep beraber tecrübe ettiğimiz ruh, Avrupa'da hepimizin ortak olarak paylaştığı bir ruh. Bu akşam müzikle, bu ruhu hep beraber tekrar kucaklıyoruz. Bu eserin içerisinde bütün dinlerin babası diyeceğimiz, hepimizin inancında olan Hz. Adem'in, aramızdaki anlayışa ne kadar katkı sağladığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Birbirimizi ne kadar iyi anladığımızı bir kez daha görüyoruz" dedi.

Konseri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves'in eşi Evelin Ilves, Estonya Kültür Bakanı Laine Janes, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile çok sayıda davetli izledi.

Ceren KARASU- Murat DELİKLİTAŞ- Özgür ARSLAN/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title