Haberler

Gezmiş, Aslan, İnan İdamlarının 35. Yılında Anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan İdamlarının 35. Yılında, Beyazıt Meydanı ve Galatasaray Lisesi'nde ve Kadıköy'de Yapılan Kitlesel Basın Açıklamaları ile Anıldı.

6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler tarafından yapılan basın açıklamaları ile anıldı.

Sosyalist Gençlik Derneği(SGD), Demokratik Gençlik Derneği, Yurtsever Özgür Gençlik Hareketi(YÖGEH) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) Gençliği'nin aralarında bulunduğu çok sayıda gençlik örgütü, Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Emperyalizme, darbecilere, şovenizme karşı hepimiz Deniz'iz, Yusuf'uz, Hüseyin'iz" yazılı pankart açan grup, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın fotoğraflarını taşıdı. Demokrasi ve devrim mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için saygı duruşu ile başlayan anmada "Yaşasın halkların kardeşliği", "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz" gibi benzer Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı.

Gençlik örgütleri adına açıklama yapan Koray Türk, 35 yıl önce Deniz'lerin şahsında halkların sesinin susturulmak istendiğini belirterek, Gezmiş'in idam edilmeden söylediği "Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği" sözünü hatırlatarak, "Bizim bugün gençlere 'laiklik' adı altında darbecilerin, demokrasi yalanlarıyla liberal burjuvazinin peşine takılmamızı örgütleyenlere yanıtımız işte o gün boğulmak istenen sestir" dedi.

35 yıl önce Deniz'leri katleden darbecilerin, o gün her mahallede Kuran kursları ve imam hatip liseleri açtırdığını söyleyen Türk, bugün aynı darbecilerin laiklik çağrıları yaptığını ifade etti. Türk, "Bizden bu çağrıyla peşlerine takılmamızı istiyorlar. Oysa biz üniversitelerimiz üzerine bastıkları darbe postalı YÖK'e karşı çıkarken, sivil faşist saldırılara karşı siper Denizlerden öğrendiğimiz siper yoldaşlığı ile siper olurken, Hrant'ı katledenlere karşı öfke haykırırken saflarımızı ortaya koyduk" diye konuştu.

BEYAZIT MEYDANI'NDA DA ANILDILAR

Deniz Gezmiş ve arkadaşları için ikinci anma ise Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirildi. DTP, EHP gibi siyasi partiler, Partizan ve ESP gibi demokratik kitle örgütlerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi Beyazıt Otobüs Durakları'nda bir araya gelerek, Beyazıt Meydanı'na kadar yürüdü. "Deniz Yusuf Hüseyin mücadelemizde yaşıyor" yazılı pankart açan grup "Yaşasın devrimci dayanışma", "Emperyalistler işbirlikçiler 6. filoyu unutmayın!", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı. Saygı duruşu ile başlayan anmada tüm katılımcılar adına konuşan Ersin Sedefoğlu, Denizlerin devrim ve sosyalizm mücadelesinin bir mihenk taşı olduklarını ifade etti ve işçi sınıfı ve emekçilere yönelik hak gasplarının artarak devam ettiğini kaydetti. Sedefoğlu, "1 Mayıs'ta İstanbul'da neredeyse sıkıyönetim

uygulanıyor. Binlerce işçi, emekçi, genç, kadın vahşi bir terörle etkisizleştirilmek isteniyor. Kürt halkı yeni bir saldırı konseptiyle sıkıştırılmaya, kurumları gözaltı, tutuklama terörüyle etkisizleştirilmeye çalışılıyor. İmha ve inkar siyaseti saldırıların dili oluyor" diye konuştu. Grup Diyar, Grup Vardiya ve Grup Yorum'un verdiği müzik dinletisiyle sona erdi.

VALİ GÜLER VE CERRAH PROTESTO EDİLDİ

Mücadele Birliği Platformu, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ı ölümlerinin 35. yılında andı, mitinge izin vermeye İstanbul Vali Muammer Güler'i ve Emniyet Müdürü'nü protesto etti. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan grup, idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın resimlerinin yer aldığı pankart ve flamalar taşıdı. Deniz Gezmiş ve arkadaşları anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Emeğe Ezgi ve Deniz'e Ezgi müzik grupları kısa bir dinletisi verdi. Platform adına açıklama yapan Aysun Güven, basın açıklaması yerine miting düzenleyeceklerini ancak valiliğin mitingi engellediğini belirtti. Vali Muamer Güler'i ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı protesto ettiklerini belirten Güven, "Onlar gibi Kürt ve Türk halklarının birlikte mücadelesine inanmaktan, baskı ve katliamlar karşısından onların cesaretine ve kararlılığına sahip olmaktan geçiyor" dedi.

Anma, Şair Ruhan Mavruk'un dinletisi ile son buldu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title