Haberler

Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava (2)

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 sanığın, "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak" suçlarından da beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada mütalaasını açıklayan savcı, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 sanığın, "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak" suçlarından da beraatlerine karar verilmesini talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, 35 sanıkla ilgili 7 sayfalık mütalaasını mahkemeye sundu.

Mütalaada, sanıklar Mustafa Uysal, Hakan Bora ve Hüseyin Bora dışındaki tüm sanıklar hakkında "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak" suçundan dava açıldığı ancak sanıkların ne şekilde terör örgütü kurdukları, hangilerinin yönetici olduğu, ne tür yönetsel faaliyetlerde bulundukları, üyelerinin kimler olduğu, aralarındaki hiyerarşik yapı, görev dağılımı, faaliyet organizasyon şeması, terör örgütünün amacı ve bu amaç için kullandığı araçlar, maddi kaynakların somut verilerle tespit edilemediğinden bu suçtan beraatlerine karar verilmesi istendi.

Tüm sanıklar hakkında ayrıca "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak" suçlarından da dava açıldığı hatırlatılan mütalaada, sanıkların hem terör örgütü kurmak, üye olmak hem de suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak suçlarından yargılanmaları mümkün olmadığından "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak" suçundan da beraatlerine karar verilmesi talep edildi.

Mütalaada, 32 sanık hakkında "görevli memura görevini yaptırmamak için direnme" suçundan da dava açıldığı anımsatılarak, sadece iletişim tespit tutanaklarında geçen konuşmalarda bu yönde beyanda bulundukları ancak bunun tek başına yetecek delil olmamasından bu suçtan da beraatlerine karar verilmesi istendi.

Sanıklar Kaan Kabaş ve Güray Sözmen hakkında "mala zarar verme" suçundan da beraat talep edilen mütalaada, sanık İbrahim Erol'dan ele geçirilen "knife" ibareli bıçağın bu dosyanın yargılama konusu olmadığından 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan davanın reddine, yine sanıklardan Koray Yalnız'dan ele geçirilen ve babasına ait olduğu tespit edilen silahlar hakkında daha önce yargılama yapıldığı için bu suçtan davanın reddine karar verilmesi istemi yer aldı.

Sanık Erol Özdil'den ele geçirilen bıçakla ilgili 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan dava açıldığı ancak söz konusu bıçak 6136 sayılı yasa kapsamı dışında olduğundan bu suçtan davanın reddine karar verilmesi talep edildi.

Mütalaada, Arda Mutludoğan'dan ele geçirilen kurusıkı tabancanın 5729 sayılı Ses ve Gaz Tabancaları Hakkında Yasa'nın yürürlüğe girdiği 2008'den önce 2007 yılında üretildiğinden sanığın "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunu'na muhalefet" suçundan beraatine karar verilmesi istendi.

Sanıklardan Engin Sarar hakkında "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçundan dava açıldığı bildirilen mütalaada ancak sanıktan ele geçirilen materyal suç kapsamında değerlendirilemeyeceğinden bu suçtan beraati talep edildi.

İstenen cezalar

Mütalaada, kamuoyunda Taksim Gezi Parkı gösterileri olarak bilinen ve 30-31 Mayıs 2013'te başlayıp geceli gündüzlü ara vermeksizin devam eden gösterilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet bakımından irdelendiğinde, söz konusu gösterilerde çok sayıda kişinin yaralandığı, kamusal ve özel nitelikte mal varlıklarına milyonlarca lira tutarında zarar verildiği kaydedildi.

Gösteriler sırasında iş makineleri ve benzeri araçların kullanıldığı ve yasal gösteri sınırlarının aşıldığı aktarılan mütalaada, bunun demokratik anayasal hak niteliğinde tanımlanamayacağı belirtildi.

Mütalaada, gösterilerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda tanımlanan şekilde yasal olmadığı bildirildi.

Bu kapsamda sanıklar hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan dava açıldığı ifade edilen mütalaada, tüm sanıkların, söz konusu eylemlere katıldıklarına dair yeterli delilin dosyada mevcut olduğu vurgulanarak, 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Ele geçirilen maddeler için istenen cezalar

Mütalaada, muşta ele geçirilen sanık Kaan Kabaş hakkında "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu'na muhalefet" suçundan 6 aydan 1 yıla, silah ve mermiler elde edilen sanık Numan Bülent Ergenç hakkında aynı kanuna muhalefetten 1 yıldan 2 yıla, 19 ses bombası, 14 meşale ve 1 gaz fişeği ele geçirilen sanıklar Erol Özdil ve İbrahim Halilullah Turan hakkında da "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Erol İstanbul Beşiktaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title