Haberler

Geniz Eti Çocukların Gelişimini Etkiliyor

Güncelleme:

Geniz eti ve bademcik büyümesi, özellikle çocukların büyüme ve gelişmesinde etkisi olan bir sağlık sorunu. Geniz eti problemi genellikle çocuk ev ortamından yuva, kreş gibi ortamlara girince ortaya çıkmaya başlıyor.

Prof. Dr. İsmet Aslan '' Çocukta büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma geniz etinin neden olduğu obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromunun yarattığı sıkıntıların günlük yansımalarıdır. En tipik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hava açlığı, genizden konuşma ses tonu, uyku esnasında horlama ve solunum kesilmeleri şeklinde belirti veren geniz eti büyümesi çocuğun hayatını ciddi anlamda etkileyen sağlık problemlerine neden olabilir '' dedi.

Geniz eti ihmale gelmiyor

Geniz eti ve bademcik her çocukta bulunur ancak daha önce hiç viral infeksiyon ile karşılaşmadığı için küçüktür ve sorun yaratmaz. Kreş ya da yuva gibi ortamlarda geçirilen zamanda, üst solunum yolları infeksiyonu burunun en arka bölümünde geniz etinin biraz daha büyür. Bu büyüme bazen koana denen burnun en arkada bulunan çıkış bölgesinin tıkanmasına neden olur. Bu tıkanma da çocukta günlük aktiviteler esnasında burun tıkanıklığı, hava açlığı, genizden konuşma gibi sıkıntılara neden olurken, gece uyku esnasında da horlama ve daha da önemlisi apne denen uyku esnasında solunum durmaları yaşanır. Horlama basit bir sorundur, etrafı rahatsız eder ancak çocuğun bünyesine çok zarar vermez. Ancak apne çocuğun bütün iç dengesinin bozulmasına neden olur. Apneler esnasında kanda düşen oksijen miktarı dokuların özellikle beyin daha az oksijen ile yetinir. İnsülin direncinin bozulması, hormonal dengenin bozulması, sağ kalp yüklenmesi, hipertansiyon geniz etinin neden olduğu apnelerin çocuğun metabolizması üzerinde yarattığı negatif etkilerden sadece birkaçıdır.

Geniz eti işitme kaybına sebep olabilir

Geniz eti ve bademcik büyümesinin neden olduğu patoloji orta kulağı havalandıran östaki kanalının fonksiyon görmemesine ve sonucunda orta kulak boşluğunda hapsolmuş havanın emilerek kulak zarının çökmesine neden olur. Orta kulak boşluğunda hapsolmuş havanın emilmesi sonucu ortaya çıkan negatif basınç, orta kulağı döşeyen dokulardan orta kulak boşluğuna sıvı sızıntısı oluşur. Bu da orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize olan, işitme kaybına neden olan effüzyonlu seröz otitis media denen klinik bir tablo ortaya çıkıyor. Eğer önlem alınmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuğun ömür boyu sıkıntısını çekeceği adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalıcı işitme kaybı, hem de kronik kulak akıntısı ile kişinin geri kalan yaşantısını etkiler.

Tedavi mümkün

Geniz eti probleminin tedavisi mümkün. Öncelikle ilaç tedavisi ile medikal yöntemlerle çözüme ulaşmaya çalışılıyor. Geniz eti büyümesinde, ilaç tedavisinden yanıt alınamazsa çok kısa ve basit bir cerrahi müdahale ile kesin çözümü sağlanıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İsmet Aslan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title