Haberler

Gaziantep'in kültürel zenginliği kıyafetlerde hayat buluyor

Güncelleme:

Gaziantep'te bulunan dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma'da sergilenen eserlerin desenleriyle kente özgü kutnu dokumacılığı ve sedef işlemeciliği, kıyafetlerde hayat buluyor.

Gaziantep'e özgü bakır, kutnu ve sedef işlemeciliği ile yemenicilik gibi geleneksel el sanatlarının geleceğe taşınması ve yeni ustalar yetiştirilmesi için kurulan Nurel Enver Taner Olgunlaşma Enstitüsünde, önemli çalışmalara imza atılıyor.

Bu kapsamda "Sedef ve Kutnunun Zeugma'da Buluşması Projesi"ni hayata geçiren enstitü, kentin kültürel zenginliklerini kıyafetlerde yaşatıyor.

Enstitü tarafından oluşturulan Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 2,5 yıldır çalıştıkları proje kapsamında kutnu kumaşı üzerine Zeugma Müzesi'ndeki mozaik desenleri ve sedef işlemelerini kullanarak 28 kıyafet tasarladı.

Nurel Enver Taner Olgunlaşma Enstitü Müdürü Hatice Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının geleneksel el sanatlarını günümüze taşıyarak, kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Enstitü olarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını araştırıp inceleyerek arşiv oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Kutsal, bunun yanı sıra lise mezunlarına, açık lisede okuyan öğrencilere 2 yıllık denklik programlarıyla meslek kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Kıyafetleri kişiye özel olarak yapıyoruz"

Kutsal, yürüttükleri projeyle ilgili detaylı çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu proje kapsamında saha taramasına çıkıldı. Zeugma Müzesi'nde bulunan mozaikler incelendi, aynı zamanda sedefle ilgili araştırmalar yapıldı. Kutnu dokuma atölyemiz kuruldu ve evlerde süs eşyası olarak kullanılan sedefleri kıyafetlere uyarladık. Üçünden harmanlanmış 28 parçalık kıyafet koleksiyonu hazırlandı. Mozaik desenleriyle harmanlanmış 150'ye yakın takı da tasarlandı. Bu tasarımları bir lansmanla Gaziantep halkının beğenisine sunacağız. Kıyafet projemizde usta öğretici ve öğretmenlerle 100 kişi çalıştı. Kendi yaşam biçimimizi yansıtan kıyafetler tasarladık. Kıyafetleri isteyen kişilere özel olarak yapıyoruz."

"Arkadaşlarımızın işi erbabından öğrenmesini istedik"

Dokuma, moda tasarımı, el sanatları gibi lisans bölümlerinden mezun olanları ustalarla buluşturduklarını da dile getiren Kutsal, "Babadan oğula mesleğini devam ettiren ustalarımızı lisans mezunu hocalarımızla bir araya getirdik. Bu arkadaşlarımızın işi erbabından öğrenmesini istedik. Modüller hazırladık. Dokuma ustalığını tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sedef Hastalığı Gaziantep Zeugma Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title