Haberler

Gazetede Örgüt Propagandası Davasında Karar

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlar ve yazdıkları yazılarla terör örgütü propagandası yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 13 sanıktan biri 3 yıl 9 ay, 8'i ise 1 yıl üçer ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerdeki yayınlar ve yazdıkları yazılarla terör örgütü propagandası yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 13 sanıktan biri 3 yıl 9 ay, 8'i ise 1 yıl üçer ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki on birinci duruşmaya, sanıklardan Faruk Eren katılırken, diğer sanıkları avukatları temsil etti.

Duruşmada esasa ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı, eski mütalaayı tekrar ettiğini söyledi. Karar verileceği belirtilen davayla ilgili sanık Eren ile diğer sanık avukatlarına da beyanları ve son sözleri soruldu.

Sanık Eren, Özgür Gündem gazetesinin gönüllü yayın yönetmenliği görevini bir günlüğüne üstlendiğini belirterek, "Bir gazeteci olarak basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğim. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

Söz alan sanık avukatları da, müvekkillerinin terör örgütü propagandası yapma kasıtları bulunmadığını ve Basın Kanunu gereğince yayın yönetmenliği sorumluluklarının bulunmadığı savunmasını yaparak, beraat talebinde bulundu.

"Basın Kanunu'na göre yayından sorumlu oldukları kabul edilmiştir"

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı tespit edilen çoğu sanığın, Basın Kanunu'nun 11. maddesine göre gazetenin yayınından sorumlu olduklarının kabul edildiğini ve buna göre ceza verme yoluna gidildiğini bildirdi.

Sanıklardan Hüseyin Aykol'u, yayın yönetmeni sıfatıyla birden çok kez "basın yoluyla silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptıran heyet, bu sanığın, suça konu farklı köşe yazılarında "terör mücadelesinde yer alan görevlileri hedef gösterme" ve "suç işlemeye alenen tahrik" suçlarından ise, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Mehmet Fehim Işık, Celal Başlangıç ve Öncü Akgül'ün, "basın yoluyla silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına muvaffakiyet vermeyen bu sanıklarla ilgili, sabıkasız geçmişleri ve duruşmadaki tavırlarını göz önüne alarak cezanın 1 yıl 3 aylık denetim süresiyle ertelenmesine yönelik hüküm kurdu.

Sanıklardan İhsan Çaralan'a aynı suçtan verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasının açıklanmasını 5 yıllık denetim süresiyle geri bırakan heyet, sanıklar Dilşah Kocakaya ve Celalettin Can'a, yine aynı suçtan verdiği 1 yıl 3 aylık hapis cezasını, geçmişte sabıkalı olmaları gerekçesiyle geri bırakma veya erteleme yoluna gitmedi.

Heyet, sanıklar Ömer Ağın, Veysel Kemer, Mehmet Şirin Taşdemir ve Yüksel Oğuz hakkında ise farklı tarihlerdeki suça konu köşe yazılarında, "suç işlemeye alenen tahrik, suç ve suçluyu övmek ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından, fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle beraat kararı oluşturdu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title