Haberler

FIRINCILARIN ZAM TARTIŞMASI -2

Güncelleme:

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin,

"Yüzde 54'lük yaklaşık bir zam talebimiz gerekirken biz yüzde 40'lık bir zam talep ediyoruz"

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı,

"Yüzde 40 talebi ciddiyetten uzak bir taleptir. Olması mümkün olmayan bir taleptir. Bizim federasyonumuzun gündeminde olan bir talep değildir"

Haber-Kamera: Elif YAVUZ-Doğan GÜNDOĞDU-Taha AYHAN-Dinçer AKBİR/İSTANBUL, (DHA)

Artan maliyetler sebebiyle İstanbul Fırıncılar Odası ekmeğe yüzde 40 oranında zam talebinde bulundu. Türkiye Fırıncılar Odası ise, 'Yüzde 40 zam talebinin ciddiyetten uzak bir taleptir" dedi. Ekmeğe zam tartışması yeniden gündeme geldi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, artan maliyetlerin fırıncıları zor duruma soktuğunu belirterek ekmek fiyatlarında artış yapılması gerektiğini söyledi. Çetin'in talebinin ardından Türkiye Fırıncılar Odası ise zam talebine karşı çıkarak, 'Olması mümkün olmayan bir taleptir" açıklamasında bulundu.

'BU FİYATIN ALINMASI NOKTASINDA DESTEK OLACAĞINA, BİZLERE KÖSTEK OLUYOR"

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin fırıncı esnafının mağdur olduğunu belirterek, '2015-2020 yılları arasında toplam enflasyon artış oranı yaklaşık yüzde 74. Bizim şu an talep ettiğimiz zam oranı yüzde 40 olarak algılanıyor. Demek ki biz 5 yıl boyunca bir tane tarife çıkarmışsak enflasyon artış oranlarına göre zam talebi almış olsak yüzde 54'lük yaklaşık bir zam talebimiz gerekirken biz yüzde 40'lık bir zam talep ediyoruz. Bu zammında haklı gerekçeleri olduğu ortada. Şunu anlamakta zorlanıyorum; sayın Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanımız fırıncının yanında mıdır' Yoksa fırıncının karşısında mıdır? İllaki bizde vatandaşımızı düşünüyoruz ama esnafımız şu anda çok mağdur, esnafımız şu anda çok sıkıntılı, para kazanmakta zorlanıyor. Bu fiyatın alınması noktasında destek olacağına, bizlere köstek oluyor" dedi.

"YÜZDE 40 TALEBİ CİDDİYETTEN UZAK BİR TALEPTİR"

İstanbul Fırıncılar Odası'nın zam talebinin ciddiyetten uzak olduğunu söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Özellikle bugün ve dün basında yer alan ekmeğe yüzde 40 zam talebi veya zam olacak açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. 2002 yılından bugüne kadar hiçbir zaman, hiçbir yıl Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak veya Fırıncılar Odası olarak, fırıncı esnafı olarak ülke enflasyonu üzerinde bir fiyat artışı söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla yüzde 40 talebi ciddiyetten uzak bir taleptir. Olması mümkün olmayan bir taleptir. Bizim federasyonumuzun gündeminde olan bir talep değildir. Yaklaşık 15 gün önce federasyonumuzun bütün kurullarının yapmış olduğu toplantıda, gerek un fiyatlarındaki artış, gerek maya fiyatlarındaki artık ve bununla ilgili yapılması gereken çalışmalar ele alınmış olup, mümkün olduğu kadar 8 aydır uygulanan azami kilogram fiyatı olan 7 lira 50 kuruş ile 7 lira 75 kuruşun üzerine çıkmadan yıl sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz" dedi.

'EKMEĞİ ARACI OLARAK KULLANIYORLAR"

İstanbul'da bulunan fırıncılar ise zam talebini olumlu karşılıyor. Koronavirüs döneminde işlerinin etkilendiğini ancak maliyetlerinin devam ettiğini söyleyen fırıncı Ümit Argı, 'Zam kesinlikle istiyoruz. Bundan 5 sene önceki maliyetlerimizle şimdi maliyetlerimiz arasında yüzde 80 fark var. Hep fırıncıların sırtından gidiyor bir şeyler. Koronavirüs döneminde çok kötüydü işlerimiz. Adetlerimiz çok düştü, maliyetlerimiz hep arttı. Ekmeğimize iyi fiyat istiyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlar ise tekrar gündeme gelen zam talebine karşı çıkıyor. Süheyla Görgeç, 'Bence yapılmaması gerekiyor. Gramajı da düşürüyorlar. Biz anlamıyoruz ama düşürüyorlar" dedi. Bşka bir kişi ise, 'Çok ekmek tüketen bir aile değiliz. Burada 10-15 ekmek alan aileler var. Un, buğday pahalılaştı evet ama bunlar bizim kendi köylümüzden çıksa bu kadar pahalı olmaz. Pahalandırma hakları yok çünkü 20 ekmek alan aile nasıl alacak. Bütçesi düşük olan, çalışanı olmayan aile için pahalı" dedi. Zam talebinin yüksek olduğunu ancak ekmek israfı sebebiyle fiyatın yükselmesi gerektiğini söyleyen Fikret Kars, 'Ekmekler çöpte yazık günah. Kimisi ekmek bulamıyor, kimisi çöpe atıyor. Fakir için fiyatı yüksek ama çöpte de gördüğüm zaman biraz daha artsın diyorum ki millet akıllansın" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Halil İbrahim Balcı İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title