Haberler

Fındıklı'da Hes Protestosu

Fındıklı İlçesinde Bir Grup Vatandaş, İlçede Yapılması Planlanan Hidroelektrik Santralleri'ni (Hes) Protesto Etti.

Fındıklı ilçesinde bir grup vatandaş, ilçede yapılması planlanan Hidroelektrik Santralleri'ni (HES) protesto etti.

Fındıklı ilçesinin Çağlayan ve Arılı dereleri üzerinde yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılması planlanan 19 adet HES için Çevrebilimsel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan çalışmalara başlanılması ilçe halkını kızdırdı. Fındıklılılar, enerji alanında faaliyet gösteren iki firma hakkında gerekli rapor alınmadan çalışmalara başlanıldığı gerekçesiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunarak dava açarken, bugün de Fındıklı Derelerini Kurtarma Platformu tarafından organize edilen bir gösteriyle HES'leri protesto etti. Yaklaşık 500 kişi, ilçe merkezinde pankart açıp sloganlar atarak yürüyüş yaptı. HES protestocuları daha sonra Fındıklı Meydanı'nda toplandı.

Fındıklı Derelerini Kurtarma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar yaptığı konuşmada, yapılmak istenenlerin kanunsuz olduğunu ileri sürerek şunları söyledi: "Anayasanın 56. maddesine göre çevremizi koruma ve geliştirme hakkımız var. Sularımızı kullanma hakkı bizdedir. ÇED raporu açıklanmadan DSİ ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu enerji alanında faaliyet gösteren şirketlere 19 adet HES santrali için yangından mal kaçırırcasına 49 yıllığına su kullanım izni verdi. Bu hukuk dışıdır. Sizlerle dalga geçmektir.

Şirketler su kullanımı için izin alabilirler. Ama suyun asıl sahipleri olan biz buna izin vermeyeceğiz." Gösteri sırasında kalabalık "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Karadeniz uşağı suyunu satmayacak" şeklinde sloganlar attı. Gösteriye tekerlekli sandalyeyle katılan bir bayan ile biri arabasında diğeri kucağında iki bebeği ile katılan bir anne dikkat çekti. Yapılan konuşmaların ardından gösteri tulum eşliğinde oynanan horonla olaysız sona erdi.

(GF-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title