Haberler

Eski Halkbank Genel Müdürü Aslan Tahliye Edildi

Aslan'ın avukatı Şen: "Toplam 6 tahliye var bu dosyada şu anda.

Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın avukatı Ersan Şen, dosyada toplam 6 tahliye olduğunu belirterek, "İsimlerini şu anda bilmiyorum. 11 tutuklu kalmıştı, 6 tahliye gerçekleşti. Kalan zannediyorum 5 tutuklu var. Onlar da bir an önce özgürlüklerine kavuşur. Çünkü tutuklu yargılanmak demek, mahkum edilmek, cezalandırılmak demek değildir" dedi.

Aslan'ın, nöbetçi İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından Üsküdar'daki Paşakapısı Ceza İnfaz Kurumu'ndan ayrılmasından sonra gazetecilere açıklama yapan Şen, soruşturmanın başından bu yana Aslan yönünden yargısız infaz algısının oluşturulduğunu söyledi.

Bunun ortadan kalkacağını ümit ettiklerini belirten Şen,  "Süleyman Aslan yönünden maddi hakikatin ortaya çıkması noktasında ortaya koyulan delillerin dikkate alındığını, sayın hakim ve mahkeme tarafından değerlendirildiğini ve haklı bir tahliyenin gerçekleştiğini söyleyebilirim" diye konuştu.

Şen, diğer tutukluların da bir an önce tutuksuz yargılanma haklarına kavuşmasını istediklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"Toplam 6 tahliye var bu dosyada şu anda. İsimlerini şu anda bilmiyorum. 11 tutuklu kalmıştı, 6 tahliye gerçekleşti. Kalan zannediyorum 5 tutuklu var. Onlar da bir an önce özgürlüklerine kavuşur. Çünkü tutuklu yargılanmak demek, mahkum edilmek, cezalandırılmak demek değildir. Türkiye'de biz hukukçular bunun savaşını veriyoruz. İnsanları kapalı cezaevlerinde aylarca, yıllarca tutuklu tutmak maharet değildir, doğru da değildir."

"Tutuklu yargılanmak esas değildir"

Bir gazetecinin, "Adli kontrol şartıyla serbest kaldığı yönünde ifadeler var. Bu doğru mu?" şeklindeki sorusunu Şen, şöyle yanıtladı:

"Bu bir Ceza Muhakemesi Kanunu 104/1 tahliyesidir bize göre. O da şu:  istediğimiz zaman, şartlar oluştuğunda, değişen durumlarda, avukatlar hatta şüphelinin kendisi de tahliyesini talep edebilir. Çünkü tutuklu yargılanmak esas değildir, tutuksuz yargılanmak esastır ve bir haktır. Siz bu soruşturmanın ne zaman biteceğini biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Dava açılırsa ne kadar süreceğini bilmiyorsunuz. Yıllarca sürebilir. İddia edenin, o insanın suçlu olduğunu ispat etmek zorunda olduğu bir sistemde, insanların tutuksuz ya da adli kontrol tedbiri altında yargılanması gerekir. Bu anlamda da şartlar oluştuğu için ve bizim talebimiz bihakkın idi. Bihakkın herhangi bir adli kontrol tedbiri dahi tatbik edilmeksizin serbest bırakılmasıydı. Savunmalarımızın ışığında bunu söylüyoruz. Tabii soruşturma gizli olduğu için siz bunları göremiyorsunuz. Esas olan budur. Sayın hakimin, mahkemenin takdiri de bizim açımızdan bu şekilde tecelli etti. Eğer varsa bir iddianın ciddiliği, yeterli şüpheye ulaşılırsa savcılık makamı davasını açmak için iddianame düzenler. Yoksa takipsizlik kararı yani kovuşturmaya yer olmadığına dair karar da çıkabilir. Bunların hiçbirisi sürpriz değildir. İnsanlar görmek istedikleri şekilde görmek için sonuç beklemesin. Yanlış olan bu."

Şen, bir başka gazetecinin, Aslan'ın tahliye kararını nasıl karşıladığı yönündeki sorusuna da "Tabii ki sevindi. Eşi de oradaydı. Çok mutlu oldu. İnsanın aksi yönde bir tepki gösterebilmesi için aklından zoru olması lazım. Çünkü siz tutuklu olduğunuzda açık cezaevlerinde veya tutukevlerinde kalamıyorsunuz. Bu imkanlarınız yok. Türkiye'de kapalı cezaevlerinde kalıyorsunuz" yanıtını verdi.

"Görüntü vermek istemedi mi?" sorusu üzerine de Şen, "Vermek istemeyebilir. Onun takdiridir. Şimdi iki ay içeride tutuklu kalan insanın birden bire serbest bırakıldığı aşamada ilk açıklamaları son derece duygusal olabilir. Belki farklı şeyler konuşabilirdi. Onlara engel olmak istedi. Daha sonra gerekirse açıklama yapabilir. Şu aşamada beklenen, bu insanın kişilik haklarına, aile hakkına saygı göstermek olsa gerek. Onun için de görüntü vermemesi doğaldır" diye konuştu.

"Esas olan, adaletin süratli işlemesidir"

Şen, "Soruşturma savcısı değişmeseydi tahliye olur muydu?" sorusuna karşılık da devam eden bir soruşturma olduğu için savcı değişikliğiyle ilgili konuşamadığını kaydederek, şöyle devam etti:

"O noktalar da aydınlanacaktır. Türkiye'de her şey tartışılıyor. Biz, Türkiye'de yargısız infazlar yapıldığını söyledik. Sayın Süleyman Aslan'ın başına gelen de bunlardan birisidir. Türkiye'nin önemli sorunlarından biri de uzun süren yargılamalardır. Şu anda biten bir şey yok. Devam eden bir soruşturma, yargılama süreci var. Bunun ne zaman sonuçlanacağını bizler de göreceğiz. Esas olan, adaletin süratli işlemesidir. Biz de bir an önce soruşturmanın sonuçlanmasını, eğer hakkımızda dava açılacaksa davaya, açılmayacaksa da en azından aklanmak istiyoruz. Süleyman Aslan'ın talep ettiği de bu olsa gerek. Ama siz, içeride kapalı kaldığı, kendisini bizzat savunamadığı için düşüncelerini öğrenme imkanına kavuşamadınız. Bir gözden baktınız soruşturmanın başından bu tarafa. Biz de şunu söylüyoruz; insanların korunması gereken kişilik hakları, şüphelilerin, sanıkların hakları var."

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Aslan Halk Bankası Ersan Şen Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title