Haberler

"Ergen Ebeveyn Çatışmasında Nasıl Davranmalı?"

Meram Belediyesi tarafından düzenlenen Ana Baba Okulu 6'da bu hafta Prof. Dr. Ramazan Arı, "Ergen Ebeveyn Çatışması ve Ana Baba Tutumu" konulu seminer verdi.

Meram Belediyesi tarafından düzenlenen Ana Baba Okulu-6'da bu hafta Prof. Dr. Ramazan Arı, "Ergen-Ebeveyn Çatışması ve Ana Baba Tutumu" konulu seminer verdi.

Prof. Dr. Ramazan Arı, Konevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde, ergenlik çağında çocuğu olan ailelere; tutum ve davranışlarıyla ilgili önemli mesajlar verdi.

Ebeveyn ile ergen çatışmasının her dönemde olduğuna vurgu yapan Arı, "2500 yıl önce Eflatun; 'Şimdiki zamanın ergenleri çok sorumsuz, sadece eğlenmeyi düşünüyorlar' demiş. Bu sözü günümüze uyarlamak mümkün. Bebekliğinden itibaren anne babasına bağımlı olan çocuk, ergenliğe geçişle birlikte güven-güvensizlik arasında bir bocalama geçirir. Bu dönem çocuk açısından isyan yıllarıdır. 'Babam çok geri kafalı, dünyadan haberi yok. Ailem bana bebekmişim gibi davranıyor. Dersler çok sıkıcı, öğrendiğimde ne işe yarayacak' gibi düşüncelere kapılır" diye konuştu.

-"Çocukları bağımlı yapmayın"

Anne babasına bağımlı olan çocuğun karar verme yeteneğinin gelişmeyeceğine işaret eden Prof. Dr. Ramazan Arı, şunları kaydetti:

"Ailesi tarafından aşırı koruma altında olmayan, bağımsız sorun çözme şansı verilmiş ergenler sorunlarla başa çıkma konusunda daha başarılıdırlar. Sorun yaşayan bazı ergenler ise; bunalım yaşamış ve bir karara varmış gibi görünürler. Ancak vardıkları bu karar ebeveynlerinin kararıdır. Bu gençler ipotekli kimlik statüsüne sahiptirler. Bağımsız davranamaz ve cesaretli olamazlar."

Ergenlerin bazı davranışları karşısında akıl sağlığının yerinde olmadığının düşünüldüğünü belirten Arı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu tür davranışları normal karşılamak lazım. Anne babalar olarak onları önemsediğinizi hissettirin. Yanında olduğunuzu gösterin ki size güvensin. Yanlış yapma fırsatı verin ki kendi yaşantısından dersler çıkarsın. Yanlışları düzeltirken destek olun. Ergenin düşünce ve hayallerini önemseyin. Önemsiz gibi görünen başarılarını önemseyin. Kusurları ve başarısızlıkları karşısında utandırmayın. Arkadaşlarının ergen üzerinde sizden daha etkili olabileceğini göz önünde bulundurun. Ergenle çatışarak sizden kopmasına neden olmayın."

Ana Baba Okulu-6 eğitim seminerleri 6 Aralık 2013 Cuma günü "Eğitimcilerle Ebeveynlerin Buluşması" konulu panelle sona erecek.

Panele Prof. Dr. Engin Deniz, Prof. Dr. Ramazan Arı, Doç. Dr. Erdal Hamarta ve Doç. Dr. Coşkun Arslan katılacak. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Meram Belediyesi Ramazan Arı Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title