Haberler

Erdoğan-Coelho Ortak Basın Toplantısı

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği tam desteği yineleyerek, "Müzakerelerin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini aktif bir şekilde dile getiriyor ve destekliyoruz" dedi.

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği tam desteği yineleyerek, "Müzakerelerin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini aktif bir şekilde dile getiriyor ve destekliyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Portekiz Başbakanı Coelho, Başbakanlık Merkez Bina'daki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Coelho, burada yaptığı konuşmada, Erdoğan'a daveti ve cömert konukseverliği için teşekkür ederek, "Coğrafi olarak uzak olsak bile, yakın birer müttefik ve dostuz. Çok sayıda değeri derinden paylaşıyoruz ve bunlar sadece ikili ve ticari ilişkilerimiz için değil, siyasi ilişkilerimiz ve dünyaya bakışımız açısından da bizim için ortak bir platform oluşturuyor" dedi.

Başbakan Erdoğan ile bugün imza koydukları ortak deklarasyon sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir standarda çekileceğini belirten Coelho, bundan böyle düzenli olarak zirveler ve iki ülkeden bakanların katılacağı toplantılar düzenleyeceklerini, ilk zirveyi Portekiz'de yapmayı planladıklarını kaydetti.

Coelho, "Bu stratejik adım hem ortaklığımızın görünürlüğünü artıracak, hem ortak çıkarlarımız olan siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki fırsatları daha iyi değerlendirebileceğiz" dedi.

-" Türkiye'nin deneyimlerini öğrenmek istiyoruz"-

Türkiye ile Portekiz arasında "ekonomik anlamda muazzam bir potansiyel" bulunduğunu ifade eden Coelho, bu durumun bugün gerçekleştirilen İş Forumu'nda da ortaya çıktığını söyledi.

İkili ticaretin yıllar içinde büyüdüğüne işaret eden Coelho, Türkiye ve Portekiz'in pek çok bölgeyle bağlantılara sahip iki önemli merkez olduğu gerçeğinden hareketle, yatırım anlamında yapılabilecek çok daha fazla şey olduğunu kaydetti.

Coelho, "Portekiz, Afrika ve Latin Amerika'da, Türkiye, Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya'da söz sahibi" dedi.

Başbakan Erdoğan'ı, Portekiz'in IMF ve AB tarafından olumlu bulunan ekonomik uyum programı konusunda bilgilendirdiğini belirten Coelho, Portekiz ekonomisinin daha rekabet edilebilir bir yapıya bürünmesi için gerçekleştirilen reformlardan bahsettiğini kaydetti.

Coelho, "Türkiye de benzer reformlardan geçti. Sayın Erdoğan'a,

'Türkiye'nin olumlu deneyimleriyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmayı isteriz' dedim" diye konuştu.

-Portekiz'den NATO'nun rolüne destek-

AB'nin genişleme sürecine de değinen Coelho, "Portekiz'in Türkiye'nin AB üyeliğine tam desteğini tekrar etmek isterim. Müzakerelerin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini aktif bir şekilde dile getiriyor ve destekliyoruz. Özellikle, vize diyalogunun açılmasını geri kabul anlaşmasının imzalanmasına paralel olarak destekliyoruz" dedi.

Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye ve Portekiz'in ortak çıkarlarının bulunduğu bölgesel konuların da ele alındığını belirten Coelho, "Özellikle Suriye'deki zor durumu konuştuk. Sayın Erdoğan'a, Türkiye ile olan güçlü dayanışmamızı, NATO'nun, Suriye'den gelebilecek bir tehdit karşısında Türk halkını ve topraklarını koruma konusunda oynayacağı rolü desteklediğimizi anlattım" diye konuştu.

Pek çok önemli küresel konuyu da tartıştıklarını dile getiren Coelho, "Şunu söylemekten çok mutluyum; gerçekten çok yakın bir noktadayız, farklı konularda birbirine çok yakın görüşlere sahibiz. Hükümetlerimiz yalnız aynı değerleri değil, global anlamda da aynı bakışı benimsiyorlar" ifadesini kullandı.

-"Özelleştirmede ikinci dalga olacak"-

Portekizli bir gazetecinin, Portekiz'deki özelleştirme sürecinde Türk işadamlarının yer alabilecekleri projelere ilişkin sorusu üzerine Coelho, Portekiz Ekonomi Bakanı'nın temmuz ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türk girişimcileri özelleştirme projelerine katılmaya çağırdığını hatırlattı.

Özelleştirme sürecindeki ilk kurumlardan Portekiz'in milli havayolu şirketi TAP'ın özelleştirilmesi aşamasında Türk şirketlerinin Avrupa'daki mevcut yasalar gereği teklif veremediklerini ifade eden Coelho, "Ancak ikinci bir dalga olacak. Türk firmalarının o zaman tekliflerini sunabileceklerini umuyorum" dedi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Pedro Passos Coelho Portekiz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title