Haberler

Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Mehmet Doğan Açıklaması

Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Mehmet Doğan, Türkiye'de engelli sayısının 8,5 milyondan fazla olduğunu söyledi.

Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Mehmet Doğan, Türkiye'de engelli sayısının 8,5 milyondan fazla olduğunu söyledi.

Doğan, Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinin "Dünya Engelliler Haftası" olarak kutlandığını belirtti.

Engellilerin doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal hayat şartlarına uyamayan kişiler olduğunu hatırlatan Doğan, "Ülkemizde engelli olarak tanımlanan nüfusun ülke nüfusuna oranı yüzde 12,29 olarak bilinmektedir. Bu oran Avrupa Birliği (AB) ve dünya ortalamasının üzerindedir. Türkiye'de engelli sayısı 8,5 milyondan fazladır. Bulgaristan dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin nüfusu bu sayının altındadır" dedi.

Engelli bireylere acıyarak ya da sadece severek yardımcı olunamayacağını aktaran Doğan, onları eğiterek ve bağımsız yaşamayı öğreterek yardımcı olunabileceğini kaydetti.

Ayrıca Doğan, toplantının ardından basın mensuplarına otizmli çocuklar tarafından yapılan resim sergisini ve merkez binayı gezdirdi. Kastamonu'dan kendilerine 50 otizmli çocuk eğitim almaya geldiğini belirten Doğan, Türkiye'de nadir bir eğitim kurumlarından bir tanesinin Kastamonu'da bulunduğunu ifade etti. Doğan, Türkiye'den ender eğitim kurumlarında bulunan duyarlılık ve refleks odasını gezdirerek, burada eğitim alan otizmli çocukların duyarlılık ve reflekslerinin geliştirildiğini söyledi. Ayrıca Doğan, otizmli çocuklara rahman suresini dinlettiklerini ve bu sure sayesinde saldırgan olan çocukların sakinleştiğini belirtti.

Psikolog Şengül Ulu, tedavisi mümkün olmayan otizm hastalığında kurumlarında 5 yılda 5 otizmli çocuğun tamamen iyileşerek, normal insanlar gibi kendi ihtiyaçlarını görebilme durumuna geldiğini söyledi.

Öte yandan, Psikolog Ulu, hareket ve sensorlu oda sayesinde çocukların felçli olan kol ve bacaklarının geliştiğini aynı zamanda oyun oynayarak neşeli vakit geçirdiğini aktardı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Doğan Doğan Erdem Kastamonu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title