Haberler

Engelliler, "Yaran Gecelerine" Katıldı

Çankırı'da düzenlenen etkinliğe Vali Ayhan Çevik Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileri ile Vadi Spor Kulübünden özel ve bedensel engelli sporcular, katıldı.

Çankırı'da, Ahilik kültürünün parçası yaran gecelerine Vali Ayhan Çevik Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileri ile Vadi Spor Kulübünden özel ve bedensel engelli sporcular, katıldı.

Doğantepe köyündeki Yaran Evi'nde gerçekleştirilen geceye, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Halit Tosyalıoğlu ve engelli sporcular davet edildi.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra engellilerin katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.

Vali Özcan, burada yaptığı konuşmada, yaran ocağına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, geleneğin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Çankırılılar için önemli olan Yaran kültürünün korunması gerektiğine dikkati çeken Özcan, gittikleri her köyde bu geleneğin yaşatıldığını anlattı.

Özcan, engelli sporcuları desteklediklerini kaydederek, engelli sporcuların sergilediği yaran oyunlarından etkilendiğini dile getirdi.

Vadi Spor Kulübü Antrenörü Selahattin Çöpten de engellilerin sosyalleşmesi adına çeşitli kültürel faaliyetlere katıldıklarını anımsatarak, sporcularının yaran kültürünü benimsediğini aktardı.

Yaran kültürü

Yaran, en büyük terbiye ve disiplin ocağıdır. 24 kişiden oluşur, bir baş ağa, bir küçük baş ağa ve yaranlardan ibarettir. Oğuzlardan bugünlere kadar özü Ahilik'ten gelen, daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurumdur.

Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri esnaf birlikteliği yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında, cumartesi günleri bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, dayanışma biçimi görülen gecelerde katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor.

Yaran müziğinde genellikle bağlama, keman, cümbüş, ud, klarnet, darbuka, kanun, def ve zilli maşa kullanılır. Yaran çavuşu tarafından belirlenen yaranlar ortaya çıkarak Çankırı'ya has zeybek oynar. - Çankırı

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Vahdettin Özcan Ayhan Çevik Doğantepe Çankırı Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title