Haberler
BBC

Kitabında çocuk istismarını savunduğu söylenen Elif Şafak, sessizliğini bozdu

Güncelleme:

Mahrem isimli kitabından çocuk istismarını övdüğü söylenen ünlü yazar Elif Şafak, gelen tepkilerin ardından "Ben kurbanın yanındayım, pedofiliyi savunmak söz konusu değil" diyerek kendini savundu.

Pedofiliyi öven sözde yazar Abdullah Şevki'nin çocuk istismarını öven ifadelerinin ardından benzer satırları ünlü yazar Elif Şafak'ın da kaleme aldığı iddia edildi. İddiaların ardından tepkilerin odağı olan Şafak, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayarak konu hakkında açıklama yaptı.

Yazar Elif Şafak, Türkiye'de gazeteci, sanatçı, yazar ve akademisyenler için hayatın zorlaşmasını değerlendirirken "Çünkü çok büyük bir antidemokratik, hukuksuzlukların, haksızlıkların yaşandığı bir tünelden geçiyoruz biz. Kelimeyle iştigal eden herkes için çok zor ortam. Musa Kart gibi önde gelen çierlerimizden, sanatçılarımızdan biri yeniden hapse atılabiliyorsa, bütün sanatçılar için ortam çok zor" dedi.

Kitabından çocuk istismarını savunduğu söylenen Elif Şafak, sessizliğini bozdu

"EKREM İMAMOĞLU'NA HAKSIZLIK YAPILDI"

İktidardaki ilk yıllarında Adalet ve Kalkınma Partisi'ne destek verdiği gerekçesiyle zaman zaman eleştirilen Şafak, "Bu parti iktidara ilk geldiği zaman demokratik reformlar vadederek geldi ve o vaatlerin her biri de önemliydi. O dönem ki söylemle daha sonra yaşadığımız şey arasında muazzam bir fark var" diye konuştu.

Türkiye'de sivil toplumun ve basın özgürlüğünün zayıflamasıyla demokrasinin 'yalnızca seçim sandığında' arandığını ifade eden Şafak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptal edilmesinin de CHP adayı Ekrem İmamoğlu için 'büyük bir haksızlık olduğunu' söyledi.

"SANATÇILAR OLARAK KONUŞMAMIZ GEREKİYOR"

Şafak sözlerine şöyle devam etti: "Geriye bir tek seçim sandığı kaldı, şimdi o seçimler de iptal ediliyor. Dolayısıyla ben büyük endişe duyuyorum, üzüntü duyuyorum. ve sanatçılar olarak konuşmamız gerektiğini düşünüyorum."

Kitabından çocuk istismarını savunduğu söylenen Elif Şafak, sessizliğini bozdu

"PEDOFİLİYİ SAVUNMAK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Şafak, 'Mahrem' romanındaki bazı ifadelerin 'çocuk tacizi ve pedofiliyi özendirdiği' iddiasıyla sosyal medyada başlatılan kampanya konusunda ise, "Okumadan ileri geri laflar sarf ediyorlar. Ben edebiyatçı olarak kurbanın yanında yer alıyorum, onun gözünden anlatıyorum. Pedofiliyi savunmak söz konusu değil' diye konuştu. Şafak, bu tür 'linç kampanyalarının' sonunda sansür ve otosansüre yol açabileceği kaygısını da dile getirdi.

Elif Şafak, bir hayat kadını olan 'Tekila Leyla'yı, toplumun 'ötekileştirdiği' kesimlerin kurduğu dostluğu ve İstanbul'u anlattığı '10 dakika 38 saniye' adlı son romanını da "Türkiye'nin yalnızlaştırdığı bir kadının hikayesi" olarak anlattı.

BBC

Elif Şafak Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (33)

ÖNCE SAMÎMÎYET:

Sözde edebiyatci ve yazar olarak bilinen bu tiplerin dillerinde hep demokrasi kavramlari, kalplerindede samimiyetsizlik vardir. Her türlü rezil fantazilerle roman yazip demokrasi kavramiyla sikayetci olmanin mantikli bir izahi olabilirmi ?

10
1
yanıtYanıtla
Zeki:

Kitabında ki ahlaksızlıga laf diyeceğine, konuyu siyasete çekerek yön değiştirmeye çalışıyor. Çok akıllısın çooookkkk

10
0
yanıtYanıtla
ss:

bu kadının eleştirmeye yorumlara açıkda tugba ekinciye niye yorum atamıyoruz nasıl bir pişkinlik bu

5
4
yanıtYanıtla
Ayşe Hanım:

Haberlerdeki taraflılığı ben de farkettim. Bazı kişileri yoruma kapatıyorlar.

yanıt0
yanıt0
KADİFEDEN KESESİ:

Bu zamana kadar 8 yaşında kız çocukları evlenebilir diyen İmanlı neslin Hocalarının sesleri kesiliverdi nedense.

3
5
yanıtYanıtla
Noldu:

Gocundun mu. Sen hiç bir hocanın kitabında sapkın yazılar gördün mü. Ve ödül veren sapkın he. Bunlar sizin zihniyetiniz işte.

yanıt2
yanıt0
SENAY:

HADI ORDAN PISLIK. YAZDIGIN YAZILARI NASIL HAYAL EDEBILDIN NASIL YAZABILDIN ICIN HICMI SIZLAMADI.

8
0
yanıtYanıtla
Fırıncının küreği:

Edep ya hu edep mağdurun gözünden anlattım diyor bu ne hayal gücü bu nasıl bir anlatim biçimi anlamak zor.ha kolayı secmissin elif hanim hemen siyasete sarilmissin.

8
0
yanıtYanıtla
şimdi bedel ödeme zamanı:

halkın tepkisine neden olan hukuken ve ahlaken kabul görmeyen bir olayı detayı ile anlatmak hele romanda adı geçen istismara uğrayan obje olarak küçük bir kız çocuğunun hayal ürünü olarak dahi kullanılmış olması son derece çirkin yakışıksız ve suçtur. yazar olduğunu söyleyen kişi ben mağdure çocuğu yazdım demesi tevil yoluyla ikrardır siz kitap yazacaksınız diye halkın duygularıyla oynayamaz sapıklığı övemezsiniz her şeyin bedeli olduğu gibi suçun bedeli de vardır

7
0
yanıtYanıtla
XXX:

Ne olduğu belirsiz deriz ya işte buda onlardan canan kaftancıoğlu zihniyetinden ermenilere sever, zaman yazarı

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title