Haberler

Tüik Başkanı Aydemir Açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, farklı kullanıcılar için farklı endeksler geliştirdiklerini ifade ederek, "2015'de çok geniş kapsamlı bir anket yapacağız. 2017'de 2015 bazlı yeni TÜFE'ye geçeceğiz" dedi

Aydemir, TÜİK Konsey Salonu'nda, istatistiklerin hesaplamasında gerçekleştirdikleri değişiklikler hakkında basın toplantısı düzenledi.

Konut Satış İstatistiklerinde 2012 yılında önemli değişiklikler yaptıklarını ifade eden Aydemir, "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile birlikte önemli değişiklikler gerçekleştir. Şubat ayından itibaren Konut Satış İstatistiklerini aylık olarak yayımlayacağız. Yabancılara satışı da kapsayacak şekilde aylık olarak yayımlanacak. 2013 yılı içinde konut satışlarında gittiğimiz revizyonla, ipotekli satışları kapsam içine aldık. Daha önce sadece il merkezi ve merkez ilçelerdeki satışları alıyorduk. Artık onu tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde verdik. Bunlar konut satışlarında ciddi rakamsal değişiklikler getirdi" diye konuştu.

Aydemir, söz konusu istatistiklerin yapılan son değişikliklerle aylık olarak ve ikinci el satışlar ile yabancılara olan satışları da içerecek şekilde Şubat ayından itibaren paylaşılacağını bildirdi.

Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları İstatistikleri'nde de bazı değişikliklere gittiklerini ifade eden Aydemir,  bu konu üzerinde 1 yıldır çalıştıklarını kaydetti. İlgili kurumlarla görüşerek çalışmalarını bitirdiklerini belirten Aydemir, "Şubat ayındaki bültende artık Devlet İç Borçlanma Senetlerinde reel getiri oranlarını vereceğiz" ifadesini kullandı. Aydemir, bu verilerin hem yatırımcılar hem de ekonomi araştırmacıları açısından önemli bir gösterge olacağını söyledi.

TÜİK'in çok önemli veriler yayımlamasına rağmen, söz konusu istatistiklerin gündemde yeterince yer bulamadığını ifade eden Aydemir, "Yaşam Memnuniyeti Araştırmamızın dünyada örneği yok. Başlı başına bütün araştırmacılar tarafından müthiş bir ilgi kaynağı ama görüyoruz ki bunun kullanımı, olması gerekenin yüzde 10'u bile değil" değerlendirmesinde bulundu.

Aydemir, farklı kullanıcılar için farklı endeksler geliştirdiklerini ifade ederek, "2017'de TÜFE'deki sistemi toptan değiştireceğiz. 2015'de çok geniş kapsamlı bir anket yapacağız" dedi.

Anket çalışmalarına katılan iş yerlerine bazı jestler hazırlayacaklarını kaydeden Aydemir, zorunluluktan gönüllülüğe doğru geçmek için uygulama başlatacaklarını ifade etti. Bu kapsamda, ankete katılan iş yeri sahiplerine sonuçlarla ilgili bilgi vereceklerini belirten Aydemir, "Firmaya sektör analizi yapacağız. Firmanın sektörüne ilişkin bilgileri ve sektördeki kendi durumunu göndereceğiz. Bunlardan sonra o firmalar anketimize girmek için gönüllü olacak. Belki kaç bin dolarlık analizi, ücretsiz göndereceğiz" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Türkiye İstatistik Kurumu Birol Aydemir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title