Haberler

TOFAŞ, Çalışanları İşe Çağırdı Ama Gelen Olmadı, Kayıp 10 Bin Otomobil

Güncelleme:

Bursa'da otomotiv işçilerinin direnişi sürerken Tofaş'ta "Yarın 06.45 vardiyasına bekleniyorsunuz. İlave maddi imkan çalışmalarına başladık." mesajı da etkili olmadı.

Bursa'da otomobil fabrikalarında ve yan sanayiide çalışan işçilerin Bosch'da alınan yüksek zammı gerekçe göstererek başlattıkları eylemi sürüyor. Grev'in ekonomik faturası ciddi boyutlara ulaşmaya başladı.

8 BİN 500 OTOMOBİL ÜRETİLEMEDİ

Gerek Tofaş, gerekse Oyak Renault'da üretim olmaması nedeniyle dün itibarıyla 8 bin 500 adet otomobil üretilememiş oldu. Geçen yılki üretim rakamlarına göre, vardiya başına Oyak Renault'da 290 araç, Tofaş'ta 203 araç üretiliyor. 5'inci günü sona eren eylemde üretim kaybı Renault'da 5 bin 220 araca, Tofaş'ta da 3 bin 248 araca ulaştı. Oyak Renault 2014'te toplam 318 bin otomobil üretirken, Tofaş'ta bu rakam 222 bin adetti. Üretimin durmasına neden olan eylemlerden olumlu bir sonuç alınamazsa kaybın ciddi boyutlara ulaşacağı, yan sanayi dahil hem Türkiye'deki hem de yurtdışındaki tesisleri bile etkileyebileceği belirtiliyor.

NE VALİ NE CEO

Yaşanan gelişmeler üzerine TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu, 18 Mayıs Pazartesi günü Bursa Fabrikası'nda TOFAŞ işçileri ile bir araya geldi. İşçilere, "Yarın vardiyanızda olun" çağrısı yapan Eroldu, yasal olmayan eylemlerin bugün (dün itibarıyla) sona ermesi çağrısında bulundu. Eroldu, eylemlerin sona ermesi ve üretime başlanması durumunda, son gelişmeler nedeniyle hiçbir TOFAŞ işçisinin, yasal bir işleme tabi tutulmayacağını söyledi. Eroldu, "Sizlere ilave bir maddi imkân sağlanması konusunda çalışmalarımızı 1 ay içinde tamamlayarak sizlerle paylaşacağım." dedi.

PATRONUN SÖZLERİ İKNA ETMEDİ

Kalabalık bir TOFAŞ işçisinden oluşan grubun sorularını da yanıtlayan Cengiz Eroldu, "Eyleminizi sağduyu içinde yaparak Tofaşlı olduğunuzu gösterdiniz." dedi. "Şu anda sizler, TOFAŞ ve ülkemiz, zarar görmekteyiz." diyen Cengiz Eroldu, "İmzalanmış bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi Ağustos 2017'ye kadar geçerli olduğundan sözleşmenin şartlarında bir değişiklik yapılması mümkün değildir. Ancak, şirket olarak sizlere ilave bir maddi imkân sağlanması konusunda çalışmalarımızı 1 ay içinde tamamlayarak, sizlerle paylaşacağım." diye işçilere seslendi.

Tüm çalışanların günlerdir süren gelişmeler nedeniyle yorgun olduğuna dikkat çeken Cengiz Eroldu, konuşmasını "Evlerinize giderek dinlenmenizi ve yarın 06.45'de vardiyanızda olmanızı bekliyoruz." çağrısı ile tamamladı.

VARDİYAYA GELMEDİLER

CEO'nun yanı sıra Bursa Valisi de işçilerden işinin başına dönmesini istedi. Ancak dün sabah da Tofaş işçileri vardiyaya gelmeyerek protestoyu sürdürdüler.

TESLİMAT GECİKECEK TAZMİNAT SEBEBİ OLACAK

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nden yapılan açıklamada eylemlerin ekonomik boyutlarına dikkat çekildi:

- Renault'da başlayan Tofaş işletmesine sıçrayan işçi hareketleri sektörümüzdeki tüm paydaşlarda ciddi endişe yaratmaktadır.

- Tüm otomotiv sanayi firmaları cirolarının çok önemli bir kısmını ihracat vasıtası ile sağlamaktadır.

- Dünyanın dört bir tarafındaki müşterilerine haftalık, hatta günlük mal teslimatları yapmak zorundadırlar.

- Tüm Türk otomotiv tedarik sanayi şirketlerinin olası gecikme cezaları karşısında çok tedirgin olduğunu söylemek zorundayız. Çünkü imzaladıkları sözleşmeler, gecikme karşısında çok ciddi cezalar öngörmektedir.

- Bazı orta ölçekli tedarik sanayi şirketlerinin sermayeleri cezaları ödemeye yeterli olmayacaktır ki bu da bazı şirketlerin faaliyetlerini durdurmalarına neden olabilir.

- Rakip ülke ve firmalar yıllardır ellerinden iş alan Türk şirketlerinin bugün işçi direnişleri sebebi ile üretim ve sevkiyat yapamamalarına sevinmektedirler.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Cengiz Eroldu Renault Tofaş Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Dursun Özbek'in 'Delikanlıysa gel' çağrısına Ali Koç'tan gece yarısı bomba yanıt

Dursun Özbek'in "Delikanlıysa gel" çağrısına Ali Koç'tan gece yarısı bomba yanıt

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500

Yorumlar (215)

Yorum sizin Mobil-IOS:

Helal olsun size Türk metal iş Hariç herkes yanınızda

117
0
yanıtYanıtla
UrasMobil-IOS:

HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP HDP

9
36
yanıtYanıtla
Hıyar heriflermobilWeb@haberler.com:

Hepiniz patron olun o zaman.neymiş patron çok kazanıyor bize az para veriyor.işe başlarken gel hele bi başla maaşı sonra konuşuruz diye mi işbaşı yaptınız.baştan kaça çalışacağınız çalışma şartlarınız sunuldu.işinize gelmiyorsa o zaman iş başı yapmayacaktınız.patron her zaman haklıdır ve patron olduğu için her zamanda çok kazanacaktır

7
24
yanıtYanıtla
yasin y:

hepsini kovacaksın arkadas. aralık ayında toplu sozlesme yapmıssınız bi derdiniz varsa o zmn sendikanın önerisini kabul etmeyecektin senin sorunun sendikayla bunu iş verene bu şekilde yansıtamazsın.

11
20
yanıtYanıtla
A.Z.A Mobil-IOS:

Hakk'ını arayana helal olsun Ama Boynuzlu koça fazla güvenmeyin belki batabilir Çünkü devletine sadık degil

29
0
yanıtYanıtla
KAPATIN FABRİKAYI:

BUNLARIN DERDİ ÜZÜM YEMEK DEĞİL. SEÇİM YAKLAŞIYOR YA! GÜYA BAĞCIYI DÖVMEK İÇİN KIŞKIRTILMIŞLAR BENCE. YÜZDE ELLİ ZAM DEYİN, YİNE GELMEZLER.

11
17
yanıtYanıtla
BURSA:

Korkmayın devam edinarkadaşlar. koyun değilsiniz . emeğinizin hakkını almalısınız. sizleri çalıştıran patronlar, sizlerin çalışmalarınız neticesinde üretilen ürünlerden alınan yüksek vergilerle alınan alltıyüz milyar liralık makam arabalarında gezenlere inat greve devam edin. sizlere iki lirayı vermeyenler yedi sülalelerine yetecek servet yapıyorlar. devletin milletin parasını hoyratça israf ediyorlar. SİZE GELİNCE PARA YOK, YANDAŞA GELİNCE PARA ÇOK.

25
3
yanıtYanıtla
Danyal GAZAGELİR:

Tofaşa girmek için bin takla atıp araya adamlar koyarsınız, sonra bitiniz kanlanır sendikaların gazına gelip patrona kafa tutarsınız,

14
14
yanıtYanıtla
yenilerine ekmek verilsin:

işsiz çok ustalar hariç kovun gitsin

13
15
yanıtYanıtla
hasanMobil-ANDROID:

secim öncesi ülkeyi karistirmaya calisiyorlar uyanik olun firmanin iscileri isten atilmasini bekliyorlar insanlari sokaga tasimak ikincibir gezi olayi yapmak istiyorlar

5
23
yanıtYanıtla
Tüm 215 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title