Haberler

Paşabahçe 'Yedi'nin Gizemini Cama İşledi

Dünyada Pek Çok Din ve Kültürde Özel Anlamlar Taşıyan Yedi Rakamı, Paşabahçe'nin 7'incisini Düzenlediği Tarih Kültür Cam Koleksiyonları Serisine de İlham Oldu.

Dünyada pek çok din ve kültürde özel anlamlar taşıyan yedi rakamı, Paşabahçe’nin 7’incisini düzenlediği Tarih Kültür Cam Koleksiyonları serisine de ilham oldu.

Aya İrini Müzesi’nde sergilenen sınırlı sayıda üretilen 7 Koleksiyonu, Mevlana’dan Budha’ya, Yediuyurlar Efsanesi’nden 7 Kapı Geleneği’ne kadar pek çok kültürel motifi barındırıyor. Her biri titizlikle ve sınırlı sayıda elde üretilen 22 yeni ürünün gelecekte koleksiyonların nadide parçaları olması da bekleniyor. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Genel Müdürü Doğan Arıkan, Paşabahçe Tarih Kültür Cam Koleksiyonları’nın, Şişecam Topluluğu’nun kültür alanındaki Ar-Ge çalışmalarının inovatif bir sonucu olduğunu söyledi. Arkıkan, "Kendi kültürümüzü araştırdık. Anadolu’nun kültürel mirasında çok zengin bir ortak kültür tabanı bulduk. Bu ortak kültür değerlerini ve kavramlarını bugüne taşıyabilmek için cam ürünlerimizden oluşan tematik koleksiyonlar tasarladık ve kültür objeleri geliştirdik" dedi. Arıkan, sınırlı sayıda üretilen eserlerin sayısının yeni koleksiyonla birlikte 141’e ulaştığını vurguladı. 1 Aralık’ta Paşabahçe Mağazaları’nda satışa sunulacak olan koleksiyonda Mevlana’nın 7 nasihatinin her biri için ayrı ürün tasarlandı. 24 ayar altın yaldız kullanılarak tasarlanan eserler vazo, kase, nazarlık, şekerlik, mumluk ve kandil formlarında bulunuyor. Koleksiyonda Mevlana’nın; "Şefkat ve merhamette güneş gibi ol" öğüdünü simgeleyen Güneş Vazo ile "Kusurları örtmede gece gibi ol" öğüdünü simgeleyen Gece Vazo’nun yanı sıra, 7 Kapı Geleneği’ni simgeleyen Yedikapı Vazo, 7 Kollu Şamdan’ı simgeleyen Şamdan Kase ve Kelime-i Tevhid’in yazılı olduğu Kamil Vazo koleksiyonun en dikkat çeken parçaları.

7 sayısının gizemi

İslám’da: Temel inanç ikrarı hem Arapça’da, hem Türkçe’de 7 kelimeden oluşturuyor (Allah’tan başka tanrı yoktur; Muhammed onun elçisidir). Kabe hac zamanı 7 kere tavaf edilir.

Hıristiyanlık’ta: 7 mühür açılıyor, 7 kiliseye gönderiliyor, nihai yargı günü 7 boru çalınıyor. Yediuyuyanlar 7 kişi.

Musevilik’te: Süleyman Tapınağı’na 7 basamakla çıkılıyor, yaradılış 7 aşamadan oluşuyor, bilgelik 7 sütunla ifade ediliyor, şenlik ve törenler 7 gün sürüyor, kurbanların kanı 7 kez akıtılıyor, Kutsal Şamdan 7 koldan oluşuyor.

Çin’de: 7 yaşam ve doğumla ilişkili. Kız çocukların süt dişleri 7 aylıkken çıkıyor ve 7 yaşında dökülüyor. (2x7) 14 yaşında erginliğe ulaşıyor ve Yin yolu açılıyor. Adet dönemleri 4x7 günlük aralıklarla devam ediyor ve hamilelik son adet döneminin ilk gününden itibaren 40x7 gün sürüyor.

Sufi inançlarda: Adem’den Muhammed’e büyük peygamberlerin sayısı 7, insan vücudunda 7 hassas nokta var, insanın manevi gelişimini 7 kapıdan geçerek tamamlıyor.

Budizm: Budha’nın doğar doğmaz yürüyerek attığı adımların sayısı 7.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title