Haberler

Merkez Bankası Faiz Koridorunu Genişletti

Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç: "Tüm bu açıklamalar, global ortam da desteklediği takdirde TL ve faiz açısından pozitif gözüküyor” “Sıkılaştırmanın devamı beklenmeli. Açıklamaların ve yeni uygulamaların da piyasayı tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz"

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç,"Tüm bu açıklamalar, global ortam da desteklediği takdirde TL ve faiz açısından pozitif gözüküyor. Sıkılaştırmanın devamı beklenmeli. Açıklamaların ve yeni uygulamaların da piyasayı tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Altınsaç, TCMB'nin yüzde 6,50 olan faiz koridoru tavanını 75 baz puan artırarak 7,25'e çektiğini belirterek, politika faizi ve borç alma faizinin değişmediğini ve bunun maksimum 100 baz puanlık artış beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade etti.

Piyasanın TCMB'ye daha da bağımlı hale geldiğini ve 24 Temmuz'dan geçerli olmak üzere, bir hafta vadeli repo miktar ihalesinin ve bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırların kaldırılmasının kararlaştırıldığını dile getiren Altınsaç, şunları kaydetti:

"Bu karar MB'ye piyasaya likidite sağlarken daha fazla esneklik kazandıracaktır. Bu da fonlama maliyetini daha da kolay etkilemesine sebep olacaktır. Piyasa MB'ye daha fazla bağımlı hale gelmiş oluyor bu durumda. Şu aşamada cari dengede sorun yok. Yurtiçi talepte ılımlı seyir sürüyor. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir. Parasal sıkılaştırma sürecek. Küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama var.

Kredi artış oranları referans değerlerin üzerinde.  Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulundu. Enflasyona dair kaygılar belirginleşmiş. Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkiledi. İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir. Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtmiştir."

Altınsaç, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşunun korunacağını ve gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğine dikkati çekti.

24 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde döviz satım ihalesinin ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını ifade eden Altınsaç, şunları aktardı:

"Açıklamaların likiditede belirgin sıkılaştırma yapıldığı günlerde, istisnai günlerde piyasa yapıcılara daha önce koridorun üst bandının 50 baz puan altından likidite verirken, son açıklamalarda piyasa yapıcılara da yüzde 7,25'den fon sağlanacağını ve likidite açısından sıkılaştırıcı TL açısından pozitif bir uygulama…

Tüm bu açıklamalar, global ortam da desteklediği takdirde TL ve faiz açısından pozitif gözüküyor. Sıkılaştırmanın devamı beklenmeli. Açıklamaların ve yeni uygulamaların da piyasayı tatmin edecek nitelikte olduğunu düşünüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title