Haberler

Mardin'de 'Fıstık ve Badem' Toplantısı Başladı

Antepfıstığı ve badem konusunda Türkiye ve dünyada yapılan çalışmalar ve gelişmelerin görüşüldüğü “5. Ulusal Antepfıstığı-Badem Çalışma Grubu” toplantısı Mardin’de başladı.

Antepfıstığı ve badem konusunda Türkiye ve dünyada yapılan çalışmalar ve gelişmelerin görüşüldüğü "5. Ulusal Antepfıstığı-Badem Çalışma Grubu" toplantısı Mardin'de başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl farklı illerde düzenlenen "5. Ulusal Antepfıstığı-Badem Çalışma Grubu" toplantısı Mardin'de başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Necdet Kaplan, Antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğine ilginin giderek artığına işaret etti. Kaplan, "Türkiye'de büyük bir zenginlik var. Özel bir konuma sahiptir. TÜİK verilerine göre 2013 yılı üretimimiz Antepfıstığı'nda 89 bin ton ama bir önceki yıl, 2012'de 150 bin tona kadar çıkmış. 2013 yılı yok yılıydı. Bademde ise 80 bin tonun zerinde bir üretimimiz var. Türkiye Antepfıstığı'nda 3. sırada. Ama biz Antepfıstığı ve bademi de çok seviyoruz. Çok tüketiyoruz. Çok da fazla ihracat yapmıyoruz" dedi.

Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bekir Kılıç ise, artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda ihtiyacının karşılanmasının en önemli sorun haline geldiğini söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin yakaladığı tarımsal büyümenin sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirten Kılıç, "Türkiye dünya Antepfıstığı üretiminde 3. sırada, badem üretiminde ise 4. sırada yer almaktadır. Mardin ise Türkiye genelinde Antepfıstığı'nda yaklaşık bin 600 ton üretimle 9. sırada, bademde ise 2 bin 100 ton üretimle 14. sırada bulunmaktadır" diye konuştu.

Toplantıda 9 akademisyenin tebliğ sunacağı kaydedildi. Sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konularının ele alındığı toplantının yarın düzenlenecek gezi ile sona ereceği bildirildi. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mardin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title