Haberler

"İlk Kez 'İthalat Haritası' Çalışması Yaptık"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Türkiye'de ilk kez 'İthalat Haritası' çalışması yaptıklarını belirterek, "2011 yılında Türkiye'de yapılan 100 dolarlık üretim için 43 dolarlık ara ve yatırım malı ithal edildi.2011 yılı sonu itibariyle Türk sanayinin"...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de ilk kez 'İthalat Haritası' çalışması yaptıklarını belirterek, "2011 yılında Türkiye'de yapılan 100 dolarlık üretim için 43 dolarlık ara ve yatırım malı ithal edildi. 2011 yılı sonu itibariyle Türk sanayinin imalatının ithalata bağımlılık oranı yüzde 43'dür" dedi.

Çağlayan, 2011 yılı ithalat rakamlarını değerlendirdiğin basın toplantısında, ithalatın 2011'deki hızlı yükselişinin nedenlerine değindi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, üzerinde uzun zamandır çalıştıkları ve bu hafta sonuçlanan İthalat Haritası çalışmasının Türkiye'de ilk kez yapıldığını ve bugüne kadar ithalat konusunda hiçbirinin bilmediği sonuçları gün yüzüne çıkardıklarını bildirdi.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa ithalat ile ilgili tüm kurumların elindeki verileri birleştirdiklerini belirten Çağlayan, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Üretim yapan 12 bin firmanın, ithalat yapan 13 bin firma, yani toplam 25 bin firmanın üretim, ihracat, ithal girdi, yurt içi satış verileri tek tek incelendi. Bunun için toplamda 13 milyon satır veri işlendi ve sonuçta çok karmaşık firmalar arası ekonomik ilişkiler ağının bir haritası çıkartıldı.

Çalışma ile 2008-2011 yılları arasında toplamda 25 bin firmanın bütün verilerini analiz ettik. Bu 25 bin firma 2011 yılında 660 milyar liralık ticaret, 388 milyar liralık üretim, Türkiye'nin ihracatının yüzde 72'sini, Türkiye'nin ara ve yatırım malı ithalatının yüzde 83'ünü gerçekleştiren firmalardır. Çalışmanın en önemli yanı ilk defa bu kadar kapsamlı bir büyüklük üzerinde Türkiye'nin ithalat yapısının analiz edilmesinden kaynaklanmaktadır. Çalışmada Türkiye'deki 12 bin imalat firması 36 farklı sektör altında sınıflandırılmıştır. İmalatçıların birbirleri ile ve dış ticaret firmaları ile aralarındaki ekonomik ilişkiler Maliye Bakanlığı verileri ile tespit edilmiştir. Firmaların ithalat ve ihracat verileri ise TÜİK verileri esas alınarak tespit edilmiştir. Böylece tamamen reel veriler baz alınarak her bir sektörün ithalat bağımlılık oranı tespit edilmiştir.

İthalat haritası çalışması ile Türk sanayinin ne kadarlık bir ithalat bağımlılığı gösterdiğini ilk defa ortaya koyma imkanı elde ettik. 2011 yılında Türkiye'de yapılan 100 dolarlık üretim için 43 dolarlık ara ve yatırım malı ithal edilmiştir. Yani 2011 yılı sonu itibari ile Türk sanayinin, imalatının ithalata bağımlılık oranı yüzde 43'tür. 2008 yılından itibaren bu oranının nasıl gelişim gösterdiğini incelediğimizde, 2008 yılında yüzde 41 olan oranın, 2009'da yüzde 38'e düştüğünü, 2010 yılında ise yüzde 40'a ulaştığını görmekteyiz." - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Çağlayan Türkiye Ekonomi Haberler

Sürpriz görüşmeyle ilgili Akşener cephesi sessizliğini bozdu: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifi olursa değerlendirilir

Sürpriz görüşmeyle ilgili Akşener cephesi sessizliğini bozdu: Cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifi olursa değerlendirilir

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Kaçak elektrik kontrolüne cami hoparlöründen uyarı: Kapınızı açmayın

Bakmadan Geçme

Vedat Muriç Beşiktaş'a geliyor mu? Transferde son durum! 8 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 8 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 8 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Babalar günü ne zaman 2024? Babalar günü hangi gün? #129492 YKS'ye makyajlı girilir mi? ÖSYM sınavlarında makyaj yasak mı? 8 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YKS şort giyilir mi, ÖSYM sınavında şort yasak mı? #129300 8 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
DEM Partili Saliha Aydeniz'den Meclis'te skandal sözler: Kürdistan'da işgalcisiniz

DEM Partili Saliha Aydeniz'den Meclis'te skandal sözler: Kürdistan'da işgalcisiniz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title