Haberler

Hükümet'ten Emekliye Enflasyon Kazığı

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (Tied) Genel Sekreteri Recep Orhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e Yazıyla Başvurarak, "Altı Aylık Enflasyon Yüzde 6. Bize Yapılan Ocak Zammı Yüzde 2. Bu Durumda Nasıl Bir Hesaplama Yöntemiyle Enflasyon Farkının Yüzde 1.2 Olarak Tespit Edildiğini Bilmek İstiyoruz" Diye Sordu. Orhan, Bakan Çelik'e Gönderdiği Yazıda Özetle Şöyle Dedi:

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri Recep Orhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e yazıyla başvurarak, "Altı aylık enflasyon yüzde 6. Bize yapılan Ocak zammı yüzde 2. Bu durumda nasıl bir hesaplama yöntemiyle enflasyon farkının yüzde 1.2 olarak tespit edildiğini bilmek istiyoruz" diye sordu. Orhan, Bakan Çelik'e gönderdiği yazıda özetle şöyle dedi:

Yüzde 2 zam yapıldı   

"İşçi emeklileri bunların dul ve yetimlerine, Bağkur emeklileri ile dul ve yetimlerine ödenen gelir ve aylıklara, 2008 yılı birinci altı ayı için tahmini enflasyon rakamları doğrultusunda yüzde 2 zam yapıldı.

Ancak enflasyon yüzde 6 çıktı

Ancak, yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 6 oranında gerçekleşti. Bu durumda, 2008 Yılı Bütçe Kanununun ilgili madde ve fıkraları uyarınca 2008 yılı Temmuz ayı ödeme döneminden geçerli olmak üzere uygulanacak artış oranına ilk altı ayın enflasyon farkının eklenmesi gerekliliği doğdu.

Neden 3.9 değil de 1.2

Sözkonusu hüküm gereği, Bakanlığınızca yapılan hesaplamalar sonucu, basın yayın organları kanalıyla kamuoyuna da yansıyan şekliyle; Bakanlar kuruluna sunulacak bir kararname teklifi hazırlandığı ve bu teklifte enflasyon farkının yaklaşık yüzde 3.9 oranında olduğu biliniyor. Ne yazık ki, Bakanlar Kurulu'nun 16 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararında, işçi ve Bağkur emeklileri için sadece yüzde 1.2 oranında enflasyon farkı verileceği açıklandı. Bu, topluluğumuzda şaşkınlıkla karşılandı.

Enflasyona ezdirmeyiz demiştiniz

Hükümetimizin çalışan kesimlere ve emeklilere verdiği söz gereği, bu kesimlerin enflasyona ezdirilmeyeceği iddiasını, memnuniyetle memnuniyetle karşılamıştık. Ama, bugün gelinen noktada, yüzde 6 oranındaki 6 aylık enflasyon karşısında bizlere yapılan yüzde 2'lik Ocak zammının yüzde 4 oranında kayba uğradığı son derece açıkken, nasıl bir hesaplama yöntemiyle sözkonusu enflasyon farkının yüzde 1.2 oranında tespit edildiğini gerçekten bilmek istiyoruz.

Hesaplama yöntemini merak ediyoruz

Uygulanan bu hesaplama yönteminin bizlerle de paylaşılması en büyük dileğimiz. Aksi takdirde ortada ciddi bir hesap hatası olduğu düşüncesine kapılmaktan endişe duymaktayız. Bakanlar Kurulunca alınan yüzde 1.2'lik karara ise hiçbir anlam veremediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

 Bir emekli Bakanlar Kurulu kararına karşı dava açtı

Öte yandan, TİED üyesi emekli vatandaş Seyde Koç, emekliye yüzde 3.9 yerine yüzde 1.2 oranında enflasyon farkı verilmesini öngeren Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. TİED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, dava konusunda, "Ocak 2008'de emeklilere yüzde 2 oranında artış yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı ilk 6 aylık yüzde 6 enflasyon oranına göre kayıp yüzde 4'tür. Yüzde 4 daha enflasyon farkı verilmesi gerekir. Hükümet yüzde 4'ü ya hiç vermeyecek ya da tam verecektir. Bu nedenle kararname Bütçe Kanunu'nun 28. maddesinin 10. fıkrasının (c) bendine aykırıdır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title