Haberler

Eve Kapanma Artık Pazara Çık

Öncülüğünü TOBB'un Yaptığı "Üreten Türkiye Platformu"nda Biraraya Gelen 9 Sivil Toplum Örgütü, "Kriz Varsa Çare de Var" Seferberliği Başlattı.

Öncülüğünü TOBB’un yaptığı "Üreten Türkiye Platformu"nda biraraya gelen 9 sivil toplum örgütü, "Kriz varsa çare de var" seferberliği başlattı. 5 hafta sürecek ve her hafta farklı bir mesajın paylaşılacağı kampanya, ilk haftasına "Eve kapanma, pazara çık" çağrısıyla başladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kampanyayı canlanmaya dönük "fitili ateşlemek" olarak niteledi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önderliğinde Türkiye’nin önde gelen sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu "Üreten Türkiye Platformu", "Kriz varsa çare de var" seferberliği başlattı. 5 hafta sürecek ve her hafta farklı bir mesajın paylaşılacağı kampanyanın ilk haftasına "Eve kapanma, pazara çık" çağrısı damga vuracak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimi tulumbaya dökülen ilk su ve canlanma fitilini ateşlemek şeklinde nitelendirerek, "Milli gelirin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan hane halkı tüketimini canlı tutmak, krizin etkilerini hafifletmek için önemli. Birçok ülke küresel krizle mücadele önlemleri alırken iç pazarlarını canlandırma ve başka ülkelere kaptırmama mücadelesi veriyor. Türkiye’nin de bunu yapması gerekiyor" dedi.

4-5 aydır çalışıyorlar

TOBB’un yanısıra Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamaları Derneği (MÜSİAD) da kampanya üzerinde 4-5 ay süren bir çalışma yaptı.

Yatırımcı güveni düşük

Kampanya için yola çıkarken dünya ekonomisinin gelişim süreci ile küresel krizi ve Türkiye ekonomisinin rakamlarını analiz ettiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Sanayi üretimi ağustostan bu yana hızlı bir şekilde küçüldü. Kapasite kullanım oranlarındaki gerileme krizle birlikte ivme kazanmış durumda. Son dönemde hafif bir toparlanma gözlense de tüketici ve yatırımcı güveni halen düşük seyretmeye devam ediyor."

Krizin çaresi var

Dış ticaret ve kredi kanallarındaki tıkanıklıkla Türkiye’yi etkisi altına alan krizin, içeride yatırım ve tüketimdeki azalmayla birlikte iyice derinleştiğini savunan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Tüm bunlar sonucunda işsizlik hızla artıyor. Özellikle gençlerimiz arasındaki ve şehirlerdeki işsizlik kaygı verici boyutlara ulaşıyor. Ancak, kriz varsa, çaresi de olduğuna inanıyoruz. Çaresizliğe, ümitsizliğe, karamsarlığa kapılmanın gereği olmadığını düşünüyoruz. Kampanyamızı entegre başka proje ve kampanyalarımız takip edecek. Ne kadar tek vücut olursak, ekonomik gücümüz ve hedeflerimize ulaşma başarımız o kadar artacaktır."

Hükümet ve muhalefet yürekten destekliyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer örgütlerin temsilcileri, "Kriz varsa çare de var" kampanyası için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de ziyaret etti. Tüm liderler sonuna kadar destek sözü verdi.

Kriz alım için fırsat

TÜRK ekonomisinin, büyük ölçüde iç pazarın canlılığına bağlı olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Pek çok sektörde fiyatlar aşağıya doğru gitti. Kriz, alım için bir dizi yeni fırsat ortaya çıkardı. Bu fırsatları dikkatle analiz etmeliyiz. Şimdi bilinçli tüketim zamanındayız. Fiyatlar düşükken ihtiyaçlarımızı karşılayalım"

Erzincan türküsü gibi ’Bu da geçer’ diyelim

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, elinde olanağı olanların kriz sürecinde harcamasını azaltmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Bilinçli tüketim zamanının geldiğini hatırlatacağız. Daha sonra hem halkımıza hem de sanayicimize güven vermeyi amaçlayan ilanlarımız devreye girecek. O Erzincan türküsündeki gibi ’bu da gelir, bu da geçer’ demeyi unutmamalıyız."

Sen işini kaybedince ben satış kaybediyorum

BANKALARIN da destek vereceği kampanyada herkesin aynı geminin içinde olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: "Hiçbirimiz ayrı yerde değiliz. Sen işini kaybettiğinde ben satışımı kaybediyorum. Ben satışımı kaybettiğim sen işini kaybediyorsun. Hepimiz birbirimize aynı zincirin halkaları gibi bağlıyız. Tüketiciye harcama kolaylığı getirecek çalışmalar devam ediyor."

Platformda kimler var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Hak-İş Başkanı Salim Uslu

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu

TESK Başkanı Bendevi Palandöken

TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik (Dünkü toplantıya Başkanvekili Sadık Oğuz katıldı)

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar

MÜSİAD Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title