Haberler

Dünyanın En Zengin Adamı Yine "Bill Gates"

Güncelleme:

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, 4 yıldır birinci olan Carlos Slim'i sollayıp 76 milyar dolarlık servetle yeniden dünyanın en zengin ismi oldu.

ABD’li yazılım devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates 76 milyar dolara yükselen servetiyle tekrar dünyanın en zengin ismi oldu. 

Gates bu yıl, ABD’li ekonomi dergisi Forbes’un geleneksel ‘dolar milyarderleri’ listesinde, kökü Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan Meksikalı telekom devi Carlos Slim’i 4 yıldır oturduğu tahtından indirdi. 

2014’ün en zenginler listesinde 1 yılda serveti 67 milyar dolardan 76 milyar dolara çıkan Gates dünyanın en zengini olurken, Carlos Slim 72 milyar dolarla ikinciliğe düştü.

1 TRİLYON DOLAR ZENGİNLEŞTİLER

Carlos Slim’in Lübnanlı babası Julian Slim Haddad Aglamaz, Osmanlı hâkimiyeti altındaki Lübnan’da doğdu. Baba Slim 1902’de Meksika’ya göç etti.

Forbes’un listesinde bu yıl 3’lük koltuğunda ise 64 milyar dolarlık servetiyle İspanyol hazırgiyim devi Zara’nın patronu Amancio Ortega var. Bill Gates son 20 yılda 15 kez dünyanın en zengini seçildi.

KADINLAR REKOR KIRDI

Forbes’un listesinde bu yıl toplam serveti 6.4 trilyon dolar olan 1645 dolar milyarderi yer aldı. 2013’teki listede 1426 kişi vardı ve toplam servetleri 5.4 trilyon dolardı. Milyarderler listesinde ilk 20 içinde yer almak için artık en az 31 milyar dolarlık bir servet gerekiyor. Bu rakam geçen yıl 23 milyar dolardı.

Kadın milyarder sayısı da bu yıl 138’den 172’ye yükselerek rekor kırdı. En zengin kadın 36.7 milyar dolarlık servetiyle ABD’li perakende zinciri Walmart’ın ortaklarından Christy Walton. Yeni milyarderler arasında en çok teknoloji girişimcileri var. Bu isimler arasında WhatsApp’i Facebook’a satan Jan Koum 6.8 milyar dolarla, Brian Acton 3 milyar dolarla dikkat çekiyor. Listeye bu yıl 26 yeni tekno girişimci katıldı.

TÜRKİYE'DE 1’İNCİ, DÜNYADA 408’İNCİ

Forbes Türk milyarderler listesini geçen hafta sonu açıklamıştı. 

Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker 3.7 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’de birinci olurken dünya genelinde 408’inci oldu. 2013’te 44 milyarder çıkaran Türkiye’de bu yıl 19 kişi milyarder listesinden çıktı. 

Forbes bunu enflasyondaki artışa, borsadaki kötü gidişe ve Türk lirasının değer kaybına bağladı. Bir diğer gelişmekte olan ülke olan Endonezya’dan da 8 kişi milyar dolarlık servete veda etti. Dünya genelinde 16’sı hayatını kaybeden 100 milyarder liste dışı kaldı. 

MARK ZUCKERBERG SERVETİ KATLADI

Bu yıl servetini en fazla artıran isim Facebook CEO’su Mark Zuckerberg oldu. Zuckerberg 1 yılda tam 15.2 milyar dolar zenginleşerek servetini 28.5 milyar dolara taşıdı.  

En çok milyarder 492 kişiyle ABD’den çıktı. İkinci sıradaki Çin’de 152, üçüncü Rusya’da ise 111 milyarder var.

İlk kez bir Afrikalı da bu yıl ilk 25 zengin arasına girdi. Nijeryalı Aliko Dangote 25 milyar dolara taşıdığı servetiyle 20 sıra atlayarak 25’inci oldu. Milyarderlerin üçte ikisi servetini kendi oluştururken, yüzde 13’ü miras devraldı, yüzde 21 ise devraldıkları serveti büyüterek milyarder oldu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Carlos Slim Bill Gates Microsoft Forbes Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title