Haberler

Asırlık Panayırda "Bir Yıl Vadeli" Ürün Satışı

Ayvacık ilçesinde bir asırdır kurulan panayırda, deveden halıya, mobilyadan giysiye kadar birçok ürün, bir yıl vadeyle satışa sunuluyor.

Ayvacık ilçesinde bir asırdır kurulan panayırda, deveden halıya, mobilyadan giysiye kadar birçok ürün, bir yıl vadeyle satışa sunuluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, her yıl 26-28 Mayıs'ta kurulan Ayvacık Panayırı, günün 24 saati açık kalıyor.

Bir asırdır geleneksel olarak sürdürülen panayırda, deve, keçi, halı, mobilya, giysi, et, süt ve ürünleri, koşum takımı gibi birçok ürün pazarlanıyor.

Anadolu'nun bazı kentlerinden gelen esnaf, kimi ürünlerini bir yıl vadeyle satıyor, bir yıl sonra kurulan panayırda da alacağını tahsil ediyor.

Bugünün festival ve fuar özelliklerine sahip olan asırlık panayırda kurulan lunaparkta vatandaşlar 3 gün keyifli zamanlar geçiriyor.

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl panayırı 100 bine yakın kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Panayırların neredeyse unutulmaya yüz tuttuğunu, bunların yerini festival ve fuarların aldığını dile getiren Şahin, ilçede 100 yılı aşkın süredir devam eden bu kültürü gelecek yıllara taşımak istediklerini belirtti.

Kış mevsiminde halısını üreten, oya işini yapan, hayvanını yetiştiren kişilerin, panayırda ürünlerini pazarladığını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Burada ticaretin bir anlamı var. Burada çek, senet olayı yok. Esnaf malını 'panayır vadeli' diye veriyor. Bir yıl sonra burada buluşuyorlar, herkes alacağını alıyor, vereceğini veriyor. Panayırımızda böyle bir ilişki devam ediyor. Bunu sürdürebilmek çok önemli. Geçen seneki panayırda malını satan esnaf, bu panayırda parasını aldı. Şimdi vatandaşlarımız düğün için hazırlık yapıyor. Köylerde bundan sonra düğünler başlar. Gelin ve damat adayları, çeyiz eşyalarını bu panayırdan alır. Panayırda, Gaziantep'ten Konya'ya, Bursa'dan Adana'ya kadar birçok kentten gelen esnaf stant açıyor. Panayıra özellikle oğlak çevirme yemek için gelenler de oluyor. Kazdağları'nda yetişen oğlaklar, lezzetiyle birçok kişiyi panayıra çekiyor."

Panayırda tezgah açan esnaf ise hareketli günler yaşadıklarını ve 3 günde 5-6 aylık iş yaptıklarını kaydetti. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Ünal Şahin Ayvacık Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title