Haberler

20. Avrasya Ekonomi Zirvesi Başlıyor

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, "ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ABD'ye yüzde 7,7 civarında, mart ayında ise yüzde 26'lık artış yaşandı.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, "ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ABD'ye yüzde 7,7 civarında, mart ayında ise yüzde 26'lık artış yaşandı." dedi.

Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından İHKİB desteği ile 4-6 Nisan'da bu yıl 20'ncisi düzenlenecek olan "Avrasya Ekonomi Zirvesi"nin tanıtım toplantısı MGV Başkanı Akkan Suver ve İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe ev sahipliğinde yapıldı.

Toplantıda hazırgiyim ve konfeksiyon sektör rakamlarına ilişkin bilgi veren Gültepe, sektörün istihdam ve ihracat anlamında Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Gültepe, sektörün tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen 2016 yılında olumlu seyrini korumaya çalıştığını belirterek şunları kaydetti:

"2017 yılının ilk 3 ayında maalesef eksiyle başladık, toplamda yüzde 5,6'lık tekstil ihracatımız var. İhracatımız 1 Ocak-27 Mart 2017'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8'lik düşüşle 3,8 milyar dolar oldu. 1-27 Mart'ta ihracatımız 1,3 milyar dolar oldu.

Mart ayında, ocak ve şubata göre daha az bir düşüş var, yüzde 3'lük bir düşüşten bahsedebiliriz. Özellikle Avrupa tarafında yaşanan olaylar ve Türkiye'deki olaylardan dolayı yurt dışındaki müşterilerimiz çok fazla Türkiye'yi ziyaret etmiyor. Bizler elimizde bavullarla ülke ülke dolaşıyoruz. Son dönemde eksi sadece Avrupa tarafında var.

Buna karşın ABD, Irak ve Rusya pazarlarında yüzümüzü güldüren ihracat artışları var. Son dönemde kaybettiğimiz Rusya pazarı, Irak ve ABD tarafında büyük artış söz konusu. İHKİB olarak ABD'yi hedef pazar olarak belirledik ve çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Son 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ABD'ye yüzde 7,7 civarında, mart ayında ise yüzde 26'lık artış mevcut. İlk 10 pazar içerisinde mart ayında en yüksek artışı ise yüzde 26,1 ile ABD pazarında yakaladık. "

-İlk 3 ayda en yüksek artış Irak pazarında

Yılın ilk 3 ayında ilk 10 pazar içinde en yüksek artışın yüzde 15 ile Irak pazarında yaşandığına işaret eden Gültepe, 3 ayda Irak'a 180 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.

Gültepe, 2016'da yaşanan siyasal gerginlikler nedeniyle büyük kayıp yaşanan Rusya'da yüzlerinin gülmeye başladığı yorumunda bulunarak, "Yüzde 85 artış ile 45 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İlk üç ayda rekor artışı ise yüzde 754 ile Macaristan'da yakalayıp,36 milyon dolarlık satış yaptık. Bu rakamlar 2017'de 17 milyar doların üzerinde bir ihracat için umutlarımızı güçlendiriyor, 2017'yi 17 milyar doların üzerinde bir rakamla tamamlamayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

-İsrail heyeti katılımını iptal etti

MGV Başkanı Suver, Avrasya Ekonomi Zirvesinin Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada kabul gören, uluslararası prestiji yüksek bir organizasyon olduğuna işaret ederek, zirveye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu yıl zirvenin ana başlığını 'Bir yol ayrımında olan insanlık' şeklinde belirledik. Artan otoriterleşme eğilimleri ve milliyetçi popülist siyaset anlayışının yükselişi ekseninde dünyanın ve Avrupa'nın geleceği mercek altına alınacak. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivanic ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın katılacağı zirvede ünlü düşünür Edward de Bono da onur konuğu olacak."

Türkiye'ye ilişkin yapılan yanlış güvenlik sorunu algısına da değinen, İsrail'den katılacak heyetin güvenlik gerekçesiyle zirveye katılımını iptal ettiğini aktaran Suver, "Londra ne kadar güvenliyse, İstanbul'da o kadar güvenli, bunun anlatılması lazım." diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 20. Avrasya Ekonomi Zirvesinde Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı, Viyana Ekonomik Forumu, Moldova Bilimler Akademisi, Bulgaristan Slavyani Vakfı, Slovenya Life Learning Academy de temsil edilecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gültepe Avrasya Rusya Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title