Haberler

153 Ülkeden 110 Bakan, Dünyada Tarımın Geleceğine Yön Verecek

Dünya Ticaret Örgütü'nün (Dtö) En Üst Karar Alma Organı Olan Bakanlar Konferansı'nın 7'ncisi Cenevre'de Bugün Başlıyor.

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) en üst karar alma organı olan Bakanlar Konferansı’nın 7’ncisi Cenevre’de bugün başlıyor.

Üç günlük konferansın ana temasını “Çok Taraflı Ticaret Sistemi ve Mevcut Küresel Ekonomik Çevre” oluşturuyor. DTÖ Başkanı Pascal Lamy’nin başkanlığını yapacağı ilk oturumda küresel ticareti serbestleştirmeyi ve küreselleşmenin faydalarından gelişmekte olan ülkelerin de yararlanmasını amaçlayan “Doha Çalışma Programı”nda gelinen nokta bakanların tartışmasına sunulacak. Pascal Lamy, “Bu konferans düzenin işleyişini gözden geçirmek için de bir platform oluşturacak” dedi. 2001’de başlayan Doha Görüşmeleri, gıda alanındaki ticaretin serbestleşmesini öngörüyor. Bu konudaki görüşmeler, tarımsal destek ödemeleri hakkında zengin ve yoksul ülkeler arasında baş gösteren anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır yerinde sayıyor.

2001’de başlamıştı

DTÖ’nün 2001’de düzenlediği Bakanlar Konferansı’nda başlayan “Doha küresel ticaret görüşmeleri”, ülkeler arasında gerilim yaratmış, 2005’te Hong Kong’da düzenlenen konferansta müzakereler kopma noktasına gelmişti. Hong Kong’daki toplantılarda yoksul ve zengin ülkeler arasında sorun yaratan tarım sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması konusunda uzlaşmaya varılmıştı ancak bu kararın gelişmekte olan ülkeler için tatmin edici olduğu, az gelişmiş ülkelerin sıkıntılarının ise devam edeceği tartışması yaşanmıştı. Cenevre’deki Uluslararası Konferans Merkezi’nde 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Ticaret Örgütü 7’nci Bakanlar Konferansı bu yıl “Çok Taraflı Ticaret Sistemi ve Mevcut Küresel Ekonomik Çevre” başlığında toplanacak. DTÖ Başkanı Pascal Lamy, bu konferansın dünyaya güçlü işaretler göndermek için benzersiz bir fırsat yaratacağına dikkat çekerek, “Bu konferans bakanlar için sadece oturum müzakerelerinde tartışma platformu değil bu düzenin işleyişini gözden geçirmeleri için bir platform oluşturacak. Doha turu dahil bu fırsat bütün dünya ticaret örgütü kıyılarına gözlem ve anlaşmazlıklara gözetim, katılımlar, ticaret için yardım, teknik asistanlık ve uluslar arası yönetişim konusunda dünyaya güçlü işaretler gönderecek” dedi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın 40 kişilik ekiple gittiği zirveye 153 ülkeden 110 bakan katılıyor. DTÖ Bilgi ve Dış İlişkiler Bölüm Direktörü Keith Rockwell de, “153 ülkeden 2700 delege, 500 sivil toplum kuruluşu ve 450 gazeteci bekliyoruz” dedi.

Az gelişmiş ülkeler için fon kuruldu

DÜNYA Ticaret Örgütü Bakanlar Konferansı’na az gelişmiş ülke delegasyonlarının katılabilmesi için fon kuruldu. Oluşturulan fon ile en az gelişmiş ülkeleri temsilen bir bakan ve iki üst düzey yönetici konferansa katılabilecek. Fona, İsviçre 40 bin İsviçre Frangı, Avrupa Topluluğu 75 bin Euro (114.000 İsviçre Frangı), Finlandiya 50 bin Euro (75.500 İsviçre Frangı), İsveç 300 bin İsviçre Frangı, Norveç 350 bin İviçre Frangı, Türkiye 50 bin İsviçre Frangı, Tayvan, Penghu, Kinmen ve Matsu Ayrı Gümrük Bölgesi 20 bin Dolar ve Çin 20 bin Dolar (20.400 İsviçre Frangı) aktardı. Az gelişmiş ülkelerin konferansa katılabilmesi için 959 bin 500 İsviçre Frangı (yaklaşık 637 bin Euro) fonda toplandı.

Görevliler Domuz gribi aşısı oldu

DÜNYA Ticaret Örgütü Bilgi ve Dış İlişkiler Bölüm Direktörü Keith M. Rockwell, tüm görevlilere Domuz gribi bilgilendirilmesi yapıldığını belirterek, “Dünya Ticaret Örgütü Sekreteryası için Domuz gribi aşı uygulaması sürüyor. Ben dahil görevlilerden çoğu bu aşıyı olduk” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Lise müdürü ve oğlu feci şekilde darp etmişti! Engelli yaşlı adamdan acı haber

Lise müdürü ve oğlu feci şekilde darp etmişti! Engelli yaşlı adamdan acı haber

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Hak mahrumiyeti olan Ali Koç'un RAMS Park'a nasıl geldiği ortaya çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title