Haberler

1 Kuruş İçin Haciz Gelebilir!

Güncelleme:

Binlerce mükellefe yazı gitti. 1 kuruş borcu olanlar bile hacizle karşı karşıya.

Maliye, vergi dairelerine "Performansınızı artırın" dedi, binlerce mükellefe yazı gitti. 1 kuruş borcu olanlar bile hacizle karşı karşıya.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi toplama performansına bakarak sicillerini belirleme uygulamasına geçtiklerini açıklayınca borcun ne kadar olduğuna bakılmaksızın tüm vergi dairesi başkanları, geçmiş defterleri açıp vatandaşa borç çıkarmaya başladı.

Habertürk'ün haberine göre vergi dairesi başkanlıklarından vatandaşa görderilen yazılarda miktarı, nedeni belirtilmeden, "vadesi geçen, ödenmeyen borcunuz tespit edilmiş olup söz konusu borçlarınıza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır" dendi.

Kayıtların hatalı olduğununun düşünülmesi halinde ödendi makbuzlarının, vergi dairesi müdürlüklerine iletilmesi istendi ve "Aksi takdirde haciz kaçınılmaz hale gelecektir" uyarısında bulunuldu.

BANKA HESAPLARINA BLOKE

Hangi dönemden, nasıl kaldığı belirtilmeyen vergi borcuna yönelik uyarı mektupları ile karşılaşan binlerce kişiyse soluğu, vergi dairelerinde aldı.

Nüfus cüzdanı değişikliği veya trafik cezalarından kalan küsurattan ya da borcu olmadığı halde yanlışlıktan dolayı borç çıkarıldığı ve faiz uygulandığını gören vatandaşlar, sert tepki gösterdi. Birçok kişi de vergi borcu bulunmamasına veya çok az miktarda olmasına karşın banka hesaplarının bloke edilmesi şokuyla yüz yüze kaldı.

Çocuğunun okul taksidini ödeyemediği için kayıt dönemini kaçırandan önemli bir ihracat bağlantısını gerçekleştiremeyenlere kadar pek çok mağduriyet yaşandı.

UYGULAMA, MERKEZÎ DEĞİL

Maliye Bakanlığı yetkilileri uygulamanın, merkezî değil illerdeki vergi dairelerinin inisiyatifinde olduğunu belirterek "Daha önce geriye dönük borçların taksitlendirilmesine ilişkin bir imkân getirilmişti. Sadece bununla ilgili değil geriye dönük tarama sonucunda ortaya çıkan bir borca rastlanmıştır. Örneğin öğrenci kredisi almıştır, bir kısmı ödenmemiştir, sistemde bu borç olarak gözükmektedir. Yetkililerimizin bize ilettiği, bu yazının sadece borcu tespit edilen kişilere gönderildiği ama yüzde 3-5 oranında bir hata olabilir" dedi.

Benzer bir yazıyı alan ve adının açıklanmasını isteyen bir mükellef, hiç borcu olmadığı halde kendisine yazı ulaşınca ilgili vergi dairesi başkanlığına gittiğini, yapılan araştırma sonucunda borcunun geçmişte ödendiğinin tespit edildiğini belirtti. Evine geldiğinde ikinci bir yazı ile karşılaştığını da vurgulayan mükellef, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkinci vergi dairesine gidene kadar gün bitti; yetişmeme imkân yoktu. Bankaya uğrayıp çocuğumun okul kaydı parasını yatırmak istedim. Banka, vergi dairesinin, hesabımı bloke ettiğini bildirdi. Bu nedenle kayıt da yaptıramadım"

ŞÜKRÜ KIZILOT: KANUNDA YERİ YOK

Türkiye'de vergi konusundaki en etkin isimlerden biri olan Prof. Şükrü Kızılot ise şöyle konuştu.

"Yapılan, tam anlamıyla rezalet. Kanun gereği 15 liranın altında kalan alacaklar silinir, tahsil edilmez. Torba Kanun çıkarıp af getirdiler, vatandaşı ana paralarını ödemeye çağırdılar. Ancak borcun ne olduğu, ne kadar olduğu belirtilmeden şimdi herkese mektup yollamışlar. Amaçları; performans değerlendirmesinde daha fazla vergi topluyor gözükmek"

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Mehmet Şimşek Şükrü Kızılot Habertürk Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

#128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title