Haberler

Eğitim-bir-sen'den Üniversite Açıklaması

Eğitim-bir-sen Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci, Mardin'in Bilim Şehri Olmasına Rağmen Bilimsel Yatırımlar Açısından Hak Ettiği Yerde Olmadığını Vurgulayarak, İlde Demokrasi Kültürünün Yerleşmesinde Üniversitenin Önemli Rol Oynayacağını Kaydetti.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci, Mardin'in bilim şehri olmasına rağmen bilimsel yatırımlar açısından hak ettiği yerde olmadığını vurgulayarak, ilde demokrasi kültürünün yerleşmesinde üniversitenin önemli rol oynayacağını kaydetti.

Ekinci, sendika binasında düzenlediği basın açıklamasında, Mardin'de kurulacak olan üniversite ile ilgili düzenlediği basın açıklamasında, üniversite dinamizminin girdiği her yeri sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan kalkındırdığını ifade ederek, Mardin'in de içinde bulunduğu bu kısırdöngüden bu dinamizm sayesinde kurtulacağını söyledi.

Ekinci, Mardin ve çevresinin tarihin hemen her döneminde Mezopotamya medeniyetinin bir parçası olması nedeniyle bu medeniyetin bütün vasıflarını layıkıyla üzerinde taşıdığını ifade etti. Ekinci, "Medeniyetin en önemli unsurlarından biri olan bilim, bu coğrafyanın adeta vazgeçilmez uğraşısı olarak Mardin tarihiyle özdeş bir bütünlük arz etmiştir. Sadece yazılı tarih dikkate alındığında bile bu bölgenin ortaya çıkardığı potansiyel, azımsanmayacak derecededir. Başta İslam Ansiklopedisi olmak üzere akademisyenlere referans olabilecek diğer ansiklopedilerin 'Mardin' maddelerine bakıldığında söz konusu bilimsel birikimin sadece bilim adamı boyutu bile net bir şekilde görülecektir. Yine Mardin ve çevresinde kurulan diğer yerleşim yerlerinin mimari dokuları göz önüne alındığında, bunların, ait olduğu coğrafyanın bilimsel birikiminin canlı birer fotoğrafı olduğu görülecektir" dedi.

Mardin'in, ait olduğu coğrafyanın bir bilim şehri olmasına ve bunu açık bir şekilde göstermesine rağmen bilimsel yatırımlar açısından hak ettiği değeri almadığını söyleyen Ekinci, "Ancak geç de olsa 17 ilde yeni üniversite açılması ile ilgili kararda Mardin isminin geçmesi, bizi tarifi mümkün olmayan bir sevince boğmuştur çünkü üniversite dinamizminin girdiği her yer; sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan kalkınmıştır. Mardin'in de, içinde bulunduğu bu kısırdöngüden üniversitenin getireceği dinamizmle kurtulacağını düşünüyoruz. Her ne kadar mevcut üniversitelerden mezun olanların iş bulamaması ve yeni açılacak üniversitelerin ekonomik, akademik, idari altyapı eksikliği gibi nedenlerle açılmaması yönünde kimi itirazlar varsa da biz, 'Bir şeyler olmak için okuyanlardan ziyade okumak için bir şeyler yapmalı' düşüncesinden hareketle, Mardin'in yeni açılacak üniversite ile çok şey kazanacağı inancını taşımaktayız" dedi.

Üniversitelerin yerel demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan kurumlar olduğuna dikkat çeken Ekinci, Mardin'de de demokrasi kültürünün yerleşmesi için üniversitenin aktif rol oynayacağını vurguladı.

(MNG-EST-GS-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title