Haberler

Durmuş: Yeni Bir Ekonomik Modele Geçmeliyiz

Nişantaşı Üniversitesi Game Lab İstanbul'un yazılım öğrencilerine yönelik düzenlemiş olduğu seminerin konuğu, İletişim ve Girişimcilik Danışmanı Remzi Durmuş'idi. Durmuş, girişimlerin başarısızlık nedenleri ve teşvikler hakkında bilgiler verdi.

Durmuş; Günümüzde girişimci adayları yeterli deneyim ve bilgiye sahip olmadan ticari faaliyette bulunuyor. Buda maalesef ki yaptığı girişimin çok uzun soluklu olmamasına neden olmaktadır.Ticari faaliyete girmeden önce girişimci adayı gireceği pazara ne kadar hakim olduğu, o pazardaki ticari faaliyetlerin nasıl işlediğini analiz etmesi gerekmektedir.

MÜŞTERİ EŞİTTİR VİZYON

Girişimlerin başarısız olmasında diğer bir hususta işletmenin belirli bir yol haritasının olmaması. Yani, kısa, orta ve uzun vadede işletmenin hedefinin ne olduğu ve gelecekte nerede olması gerektiği. Bizde girişimci adayı, işin vizyon kısmına çok dikkat etmiyor. Sadece kar etme düşüncesi ile hareket etmektedir. Buda girişimin sürdürülebilirliğini engelliyor. Unutmamak gerekir ki, kar etme girişimcinin problemidir. Müşterinin değil. Müşteriyi kazanmak için strateji, strateji üretebilmek içinde vizyon gerekir.

TUTKU EKSİKLİĞİ VAR

Girişimci adaylarımız da çoğu zaman tutku eksikliği olmaktadır. Girişimde bulunduktan kısa süre sonra para kazanacaklarını düşünüyorlar. Nitekim ticaret sürprizlerle doludur. Engeller ile karşılaşmaya başladıklarında erken pes ediyorlar. Unutmamak gerekir ki, hiçbir sürdürülebilir başarı düz yolda kazanılmaz.

ÜRETKEN BİR NESİL YETİŞTİRMELİYİZ

Türkiye'nin iktisadi kalkınması için farklı bir yola girilmesi gerekir. Bu kapsamda aileden başlayarak sosyokültürel bir değişime ihtiyaç var. Gençlerimizin girişimci ruhla yetiştirilmesi gerekiyor. Bu sadece ticari bir ruh değil. Yani üretken bir ruh ile yetiştirilmesi gerekiyor. Bu ülkenin en kuzeyindeki ya da en güneyindeki, doğu veya batısındaki her bir genç şunu diyebilmeli; Bu ülkenin değişmesi ve kalkınması için bende bir şeyler yapabilirim. Bu ekonomide olabilir, sanatta olabilir, edebiyatta olabilir, bilişimde olabilir, teknolojide olabilir vs. Yani, devlet gelsin ya da yatırımcı gelsin bize iş versin dememesi gerekir. Nitekim, bu algı değişmedikçe maalesef ki orta gelir tuzağından kurtulamayacağımız gibi ekonomimizi de kırılganlıklara karşı güçlendiremeyiz. Çünkü ekonominin temelinde insan vardır.

KOBİLERE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Kobilere bakış açısının değişmesi gerekmektedir. Nasıl ki,her işletmenin bir mali müşaviri varsa, aynı şekilde, her işletmenin bir mentörü de olmalı. Bu mentör o işletmenin büyümesi gelişmesi, ihracat yapabilmesi, kurumsallaşması, markalaşması, Ar- Ge- İnovasyon yapabilmesi için yol göstermeli. Kamunun bu bağlamda bir çalışma yapması gerekir. Böyle bir çalışma, batan Kobi sayısında da önemli oranda düşüş sağlayacaktır.

YAZILIM GELECEĞİN SEKTÖRÜDÜR

Yazılım, geleceğin sektörüdür. Nitekim kamu da bunu ciddi anlamda gördü. Bu bağlamda, TÜBİTAK, KOSGEB destek sunmaktadır. Örneğin, KOSGEB, Kobi Gel'de bu yıl ilk kez oyun sektörünü de desteklemeye başladı. Ürettiğinizi yurt dışına satmak istediğinizde de başta fuar, tanıtım, kira destekleri olmak üzere Ekonomi Bakanlığı yeni adıyla Ticaret Bakanlığı destek sunmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Buddha Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title