Haberler

Dünyaca Ünlü Kenyalı Profesörden Türkiye'ye "İslam Liderliği" Çağrısı

"3'üncü Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu"na katılan ünlü Prof.Dr.Ali Mazrui, Türkiye'nin İslam ülkelerine önderlik yapacak bir konumda olduğunu ve daha etkin rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

"3'üncü Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu"na katılan ünlü Prof. Dr. Ali Mazrui, Türkiye'nin İslam ülkelerine önderlik yapacak bir konumda olduğunu ve daha etkin rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Ortaçağ'ın en büyük filozoflarından İbn Haldun'un anmak ve anlamak amacıyla Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından düzenlenen "3'üncü Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu" düzenlendi. "Siyaset ve İktisat Arasında Medeniyet" konulu sempozyum kapsamında 17 ülkeden 41 akademisyen ve yazar bir araya geldi.

Sempozyuma katılan dünyaca ünlü Prof. Dr. Şerif Mardin ve Prof. Dr. Ali Mazrui gibi isimler İbn Haldun'un çalışmalarını ve çalışmaların günümüzün siyasi, sosyal ve kültürel hayatını etkilerini değerlendirdi.

Sempozyuma katılan Prof. Dr. Şerif Mardin, dünyaca ünlü Prof. Ali Mazrui'yi takdim ederken övgü dolu sözler söyledi.

Batı merkeziyetçi ideolojinin İslam kimliğine küçültücü anlamlar yüklediğini belirten Mardin, Mazrui'nin ise İslam'a diğerleri için anlam yüklediğini ifade etti. Mardin, "İslamı bir noktaya getirmeye çalışan bir insan olarak ona teşekkür ediyorum. Bunlar çalışmalarımızın özünü oluşturuyor. Bu öz vurgulanmalı. Bu çalışmalarla İbn Haldun'da neler var, dinde neler var ve bu anlamda geleceğe nasıl bakmalıyız" diye konuştu.

PROF. MAZRUİ: "TÜRKİYE BAZEN ACELECİ VE YANLIŞ KARARLAR ALABİLİYOR"

Sempozyuma katılan dünyaca ünlü Kenyalı sosyolog Prof. Dr. Ali Mazrui, İbn Haldun'un çalışmalarının İslam ülkelerine ışık tuttuğunu ve bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Afrika kıtasıyla daha yakın ilişkiler kurması gerektiğine inanan Prof. Dr. Ali Mazrui, "Neden acaba sizler post emperyalistlik bir kardeşlik oluşturmaya çalışmıyorsunuz. Bence artık bir Türk kardeşliği kurmanın da zamanıdır. Türkiye yeni arkadaşlarını oluşturuyor, dostlar ediniyor ama Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü biraz da ha fazla hissettirilmesi gerekiyor. İnanıyorum ki, Türkiye'nin uzatacağı bu ele eskiden Osmanlı Devleti'ne bağlı bu ülkelerden cevap gelecektir" dedi.

Türkiye'nin bazı yanlış kararlara rağmen İslam ülkelerine tek liderlik yapacak ülke olarak gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Ali Mazrui şunları söyledi;

"Teklifimde Türkiye'yi örnek göstereceğim. Bir süre için bir ekip oluşturmalıyız. Türkiye ihtiyatlı bir tavır sergiledi. Ancak şimdi bu yaşanan boşluğu doldurmak durumunda. Politikalarına bakarsak, Osmanlı'nın eski kolonilerine karşı bazen aceleci, bazen yanlış kararlar alabiliyor. Mesela Suriye ile ilgili politikalarında ihtiyatçı hava var ama doğru düşünceleri de var. Doğru birliktelik düşüncelerini barındırıyor. Özellikle bu baskıcı ve zulümden dolayı yananlara doğru fikirler besliyor. Mısır karşısında da Türkiye Suriye'ye oranla biraz daha temkinli. Ancak, genel olarak bu saydığım öncü Müslüman ülkeler zorlu bir süreçten geçerken, benim teklifim Türkiye'nin liderlik için daha büyük bir rol üstlenmesi olacak. Medeniyetler ittifakı özellikle liderlik için çok aklı selim mantıklı bir yaklaşım istiyor. İbn Haldun gibi kültür odaklı etkinlikleri gerçekleştirmek ve Müslümanlık tarihinin kahramanlarını, Müslümanlık kültürünün kahramanlarını ön plana çıkarmak önemli. Aynı zamanda İbn Haldun çok saygıdeğer Afrikalı kahraman olarak ta biliniyor. Bu kimliğine gelecekte de bir o kadar dikkat çekilecektir."

"DEĞERLERİMİZLE BİRLİKTE YAŞIYORUZ"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, topluma kanaat önderliği yapmış şahsiyetlerin yaşatılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bağcılarımızda son 6 yılda 6'ıncı Uluslararası sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Alimler, fikir adamları yetiştikleri toplum hayata tutan büyük şahsiyetlerdir. Cemiyet hayatının bu temel taşı durumundaki bu şahsiyetlerin fikir, düşünce, ahlaki yapı ve eserleri ile tanıtılması günümüz insanına yol ve yön göstermesi, kültürel kimliğimizin korunması açısında çok önemlidir. Bu tür sempozyumlar kültürümüzün kökleriyle buluşturulmasıdır. Biz değerlerimizle birlikte yaşıyoruz. Değerlerimizle değer verdiğimiz genç nesli buluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

İbn Haldun'un çalışmalarının bugüne ışık tuttuğunu belirterek, "Bağcılar Belediyesi olarak manevi önderlerimizi fikir, sanat ve düşünce dünyamızın önemli isimlerini anmak ve anlamak için programlar düzenliyoruz. İşte İslam toplumlarında yetişmiş büyük insanlardan birisi de İbn Haldun'dur. 600 yıl önce yazdığı Mukaddime isimli eserindeki tarih, sosyoloji ve ekonomi görüşleri bugünde güncelliğini korumaktadır" diye konuştu.

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ise, "İslam medeniyet coğrafyasının yıldızları farabi İbn Haldun ve pek çokları gibi asırlar öncesinde tuttukları ışıklarla günümüzü aydınlatmaya devam ediyorlar" dedi.

2 gün sürecek olan sempozyumda dünyaca ünlü akademisyenler, İbn Haldun'un öğretilerini ve bu öğretilerin sosyal, ekonomik ve siyasi hayata nasıl uygulanması gerektiğini anlatacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Şerif Mardin Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title