Haberler

Ukrayna'da Parlamento Seçimleri Öncesi Karnaval Havası

46 milyon nüfuslu, yarı-başkanlık sistemiyle yönetilen, Avrupa kıtasının en büyük yüzölçümlerinden birine sahip Ukrayna'da, yarın Parlamento Genel Seçimleri yapılacak.

46 milyon nüfuslu, yarı-başkanlık sistemiyle yönetilen, Avrupa kıtasının en büyük yüzölçümlerinden birine sahip Ukrayna'da, yarın Parlamento Genel Seçimleri yapılacak.

Batıda AB ve doğuda Rusya'nın gözü bu seçimler üzerinde olurken, bir önceki seçim sürecinde ve sonrasında yaşananlar AB başta olmak üzere batılı ülkeleri tatmin etmemiş, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi hükümetiyle aldığı kararlar ve uygulamaları sıkça eleştirilere hedef olmuştu. Bir önceki Başbakan ve muhalefet partisi Batkivschya'nın lideri Yulia Timoşenko'nun hapis halinin devamı, basın üzerindeki baskılar ve gözaltında tutulan çok sayıda muhalif ve gazeteciler Ukrayna'nın AB ile olan ilişkilerini kötü yönde etkilemesine neden olmuştu. Bu nedenle bu seçimler için binlerce uluslararası gözlemci Cumartesi itibarı ile Ukrayna'ya gelecek.

Seçimler öncesi propaganda yasağı gelmeden önceki son gün olan Cuma günü tüm partiler son kez boy gösterisinde bulunmak için başkent Kiev'de çeşitli etkinliklerle destekçilerini bir araya topladı. İktidar partisi ve dokuz partinin koalisyonundan oluşan Birleşik Muhalefet Koalisyonu Kiev'de birbirine 300 metre mesafede iki meydanda dev konser ve miting gösterileri düzenlediler. Herhangi bir arbede veya tatsızlığın yaşanmadığı bu mitingler öncesinde ise uluslararası basın mensupları için uzmanların katıldığı bir seçim paneli düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan İngiliz Milletvekili John Whittingdale en eski demokrasilerden olan İngiltere'nin bile hala medyadaki skandalları araştırmakla uğraştığını ifade ederek Ukrayna'nın bu gibi süreçlerden çekinmemesi gerektiğini ifade etti. Whittingdale, "Özgür bir toplumun olmazsa olmazı özgür medyadır. Değişik politik görüşler ifade edilebildiği derecede ahlak gelişir. Ukrayna'da da herkes her şeyi duyabilmeli, görebilmeli ve bilgiye ulaşabilmeli" diye konuştu.

Medya Gözlem Uzmanı Rastislav Kuzhel ise, her fikirden politikanın medyaya erişebilir olmasının hayati önemine değinerek, partilerin medyadan bağımsız şekilde hareket edebilmeleri ne kadar önemliyse medyanın da partilerden bağımsız şekilde hareket edebilmelerinin o kadar önemli olduğunu kaydetti.

Ukraynalı Gazeteci İgor Slisarenko, Ukrayna'daki gölge medya ve gölge siyaset oluşumlarına dikkat çekerek herkesin var olan statükodan medet ummaya devam ettiğini dile getirdi ve medyada yer alan tartışma ve münazaraların Batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında ne kadar düşük düzeyde ve kalitede olduğundan yakındı.

Ukrayna'nın Rus kökenli tanınmış politika analisti Konstantin Bondarenko İHA'ya verdiği demeçte seçim sürecini ve beklentileri şöyle aktardı:

"Ukrayna'daki seçim süreci son derece dinamik, çünkü 2006'daki seçim sistemine geri döndük. Kimseyi yanıltmasın ki bu seçimler aslında 'rehabilitasyon' için yapılıyor. İktidarın veya muhalefetin güçlendirilmesi, takviyelendirilmesi amacı taşımıyor bu seçimler. Ana hedef elimizden geldiği kadar temiz, düzgün ve objektif seçimler yapabileceğimizi başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya göstermek ve böylelikle herhangi bir temsil sorunu yaşamadan ülke içi politikaları ve ülke dışı ilişkilerimizi geliştirebilmek. Kısaca bu seçimler ülkemiz adına bir sınav gibi. Süreçten ve sonuçtan herkes tatmin kalmalı ki önümüze bakabilelim."

Bondarenko 2013'ün başında gerçekleşecek olan AB-Ukrayna zirvesinde bu seçimlerin de olumlu etkisiyle istenen 'Ortaklık Antlaşması'nın imzalanabileceğini belirterek bunun ülke genelindeki temel beklentilerden biri olduğunu belirtti.

Ukrayna'da yüzde 5 olan seçim barajını en az dört partinin geçmesi bekleniyor. Bunlar şu an ki Devlet Başkanı Viktor yanukoviç'in Bölgeler Partisi, Eski başbakan Timoşenko'nun Batkivschya partisi, Arseniy Yatsenyuk'un geçici lideliğini üstlendiği birleşik Muhalefet Koalisyonu ve Eski Boksör ün salan ve Ukrayna'da popülaritesi yüksek olan Vitaliy Klychko'nun UDAR partisi. - KİEV

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Viktor Yanukoviç Yulia Timoşenko Ukrayna Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title